Paytrail

Ivana Helsinki: rohkeus ja määrätietoinen verkostoituminen vei verkkoon ja kansainvälisille markkinoille

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 17.3.2017

Ivana Helsingillä on jo pitkä historia. Se on perustettu 19 vuotta sitten, kauan ennen verkkokauppojen aikaa. Farkkukankaisista vaatteista on tultu valikoimaan, jossa myydään paitsi mekkoja, myös muita vaatteita, asusteita, kodintekstiilejä ja jopa tapahtumalippuja. Myyntiä taas on laajennettu pitkäjänteisen verkostojen luomisen kautta kansainväliseksi ja seitsemän vuotta sitten myös verkkoon. Perustajien Paolan ja Pirjon kokeilunhalu ja rohkeus ovatkin paitsi avanneet tien menestykseen, myös estäneet yrityksen kangistumisen ja mahdollistaneet valtavan kasvun.

Verkkokaupan osuus selvässä kasvussa

"Meillä on sellainen tapa, että jos uusi idea ei viikossa saa tuulta purjeidensa alle, se unohdetaan, ja verkkokauppamme sai aikanaan riittävästi tuulta purjeisiinsa", kertoo Elina Tawast, Ivana Helsingin Studiolta Arabianrannasta.

LAILA.jpg"Verkkokauppa tuli kuvioihin seitsemän vuotta sitten ja sen rooli liiketoiminnassamme on kasvussa. Tällä hetkellä sen osuus koko myynnistä on vajaa 20 % ja se kasvaa vuosittain kaksinumeroisia prosenttimääriä", Elina toteaa.

Ivana Helsingin verkkokauppaa hoidetaan pienellä, mutta tehokkaalla tiimillä. Varasto on yhdessä paikassa Helsingissä, mikä on kätevää kokonaisuuden kannalta. Elina ja kollegansa Piia Honkanen hoitavat verkkokauppahinnoittelun ja tuotekuvat, ja Elina syöttää tuotteet verkkokauppaan, pitää inventaariota ja hoitaa tilaukset. Tuotteita kauppaan lisätään viikottaisella syklillä, eli joka tiistai sieltä löytyy kolme uutta tuotetta.

"Haluamme tarjota tunnesiteen tuotteeseen, emmekä vain tuotteita. Tämän vuoksi luovuimme muotimaailmassa vielä vallitsevasta puolivuosittaisesta mallisto-syklistä ja siirryimme yhden kokonaisen vuoden kattavaan teemaan, jossa joka viikko tuomme ”kolme uutta matkamuistoa sielunmaailmastamme” niin verkkokauppaan kuin myös päämyymäläämme Uudenmaankadulle. Näin koemme, että pystymme nopeammin vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin, sekä muuttuvaan maailmaan."

"Verkkokaupassa parasta on se, että tavoitamme sillä ihmiset ympäri maailmaa, kaikki on kaikkien ulottuvilla"

Verkkokauppaa kehitetty alustaa vaihtamalla ja maksutapoja lisäämällä

Yritys vaihtoi pari vuotta sitten verkkokauppa-alustaa ja siirtyi Shopifyn pariin. "Aika ja tarpeemme ajoivat ohi aikaisemmin käyttämästämme alustasta ja Shopify on ollut erittäin tervetullut muutos. Siinä on parasta selkeys ja konkreettisuus, ja se, että se toimii hyvin kokonaisuutena. Siinä on laajasti ominaisuuksia ja siihen on mahdollista integroida kätevästi tarvittavia lisätyökaluja."

Muutenkin kauppaa kehitetään jatkuvasti ja hiljattain sinne lisättiin myös maksutapoja, kuten pankit ja lasku, jotta verkkokauppa voisi palvella yhä laajempaa asiakasjoukkoa.

Haasteitakin verkkoliiketoiminnan puolella on: "Haastavinta verkkokaupan puolella on saada viestittyä kaikki se, mitä me teemme, sillä aika ei meinaa riittää sen kehittämiseen. Toinen haaste on inventaario, sillä tavaraa liikkuu suuret määrät edestakaisin."

Kokonaisliikevaihdosta suurin osa menee vientiin

Kokonaisliikevaihdosta suurin osa menee vientiin. Verkkokaupan myynnistä 70 % menee kotimaahan ja loput ulkomaille. Ivana Helsinki myy verkon kautta mm. Pohjoismaihin, Italiaan, Ranskaan, Japaniin, Yhdysvaltoihin ja Australiaan.

Suzie 2.jpg"Hintakilpailulla ei enää pärjää. Ihmiset ovat valmiita maksamaan omaleimaisista tuotteista, joilla on tarina takanaan.
Menestyäkseen ei voi vain laskelmoida mikä myy, vaan pitää olla itselleen aito ja omanlainen. Tuolloin ihmiset lähtevät seuraamaan brändiä."

Ivana Helsinki erottuukin kilpailijoistaan tarinallisuudellaan. Jokaisen kuosin takana on syvempi ajatus. Juuri tällaisten brändien nähdään kilpailevan menestyksekkäästi kansainvälisiä jättejä vastaan. Ivana Helsinki menestyy ulkomailla, mutta menestys ei ole tullut itsestään.

Ivana Helsinki on ainut Skandinaavinen brändi, joka on hyväksytty mukaan virallisten muotiviikkojen kalenteriin Pariisissa ja New Yorkissa. Elinan mukaan kansainvälinen menestys on saavutettu Paolan ja Pirjon määrätietoisella verkostoitumisella ja kovalla työllä, jota kontaktien luonti ja niiden ylläpito vaatii. Verkostoon kuuluvat arvostettujen muotipiirien lisäksi mm. suuret kauppaketjut.

Ivana Helsingin vinkit suomalaisten verkkokauppojen kansainvälistymiseen

  1. Huolehdi, että verkkokauppa on olemassa myös englanniksi.
  2. Tarjoa ostajille hyvää kuvamateriaalia, jotta tuotteet olisivat houkuttelevia, kuluttajat uskaltavat tehdä ostopäätöksen ja jotta he näkevät kunnolla mitä ovat tilaamassa.
  3. Tee verkkokaupasta kaikissa pienissäkin asioissa oman näköinen ja kuuloinen.
  4. Käy myyntitapahtumissa myös ulkomailla ja muistuta osastolla kävijöitä verkkokaupastasi esimerkiksi jakamalla alennuskuponkeja.

Lue myös:

Miten aloittaa verkkokaupan myynti yli rajojen?

Kuinka ohjaat verkkokauppaasi kohti kannattavaa kansainvälistä kasvua?

Harrastus lähti käsistä: PaaPii Design myy tuotteitaan ympäri maailmaa

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi