Paytrail

Kuinka perustaa verkkokauppa edullisesti?

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 24.3.2017

Moni omasta verkkokaupasta haaveileva haluaa kokeilla verkkokaupankäyntiä pienimuotoisesti, esimerkiksi sivutoimisesti oman päivätyön ohessa. Verkkokauppa halutaan edullisesti, nopeasti ja ilman sitoutumista pitkiin sopimuskausiin, koska toiminnan jatkosta ei ole varmuutta.

Tässä artikkelissa kerron, miten verkkokaupan voi perustaa ilman suuria rahallisia panostuksia tai pitkiä sopimuskausia esimerkiksi oman päivätyön ohessa.

Lue opas siitä, kuinka käynnistät verkkoliiketoiminnan alusta asti  asiakaslähtöisesti!

Aloita ilmaisilla ja provisiopohjaisilla palveluilla

Pienille, vähän myyville verkkokaupoille kiinteän kuukausimaksun veloittavat palvelut ovat suhteessa kalliita, joten alkuvaiheessa kannattaakin suosia käyttöön perustuvia palveluita. Palveluita valitessa – ja etenkin ilmaisia palveluita harkitessa – kannattaa kuitenkin varmistaa, että palvelu sisältää kaikki tarvittavat ominaisuudet menestyvän verkkokaupankäynnin aloittamiseen, ja ettei ongelmia ja/tai yllättäviä kuluja tule eteen heti verkkokaupan kasvaessa.

Huomioi myös, ettet sido itseäsi pitkäaikaisiin sopimuksiin kenenkään kanssa, vaan että voit tarvittaessa päästä irti palveluntarjoajasta, mikäli kauppa ei yksinkertaisesti käykään odotetusti.

Mikäli mietit maksupalvelun valintaa, löydät apua valintaan: "Opas verkkomaksupalvelun valintaan".

Huomioi pakolliset sisällöt ja kaupan toimitusehdot

Verkkokaupan juridiikkaa ei kannata turhaan säikähtää vaan kyse on lopulta kohtalaisen selkeistä sivuista, joissa kerrotaan millä ehdoin kauppaa käydään. Jotkut alustat sisältävät valmiiksi yleiset toimitusehdot, jotka täyttävät vaatimukset ja tarjoavat helpon lähtökohdan omille muokkauksille. Löydät valmiita verkkokaupan toimitusehtopohjia myös netistä. Lisäksi voit tutustua myös kilpailijoiden ja muiden verkkokauppojen toimitusehtoihin.

Pakollisten sivujen eli toimitusehtojen, yhteystietojen, rekisteriselosteen lisäksi kannattaa panostaa myös muuhun sisältöön, jossa kerrot yrityksestäsi ja tuotteestasi mahdollisimman avoimesti. Näin luot luottamusta ja konkretisoit tuotteidesi arvoa asiakkaille.

Mieti, kuinka toteutat ulkoasun ja responsiivisuuden

Ulkoasun ja responsiivisuuden rakentaminen verkkokauppaan voi olla aikaa vievä ja kallis projekti. Tämä on kuitenkin tärkeä asia, koska kaupan pitää toimia moitteettomasti mm. mobiililaitteilla. Google on jo jonkin aikaa sitten uudistanut hakualgoritmiaan siten, että se asettaa mobiililaitteilla tehtävissä hakutuloksissaan etusijalle ne verkkosivut, jotka skaalautuvat toimivasti mobiililaitteilla. Verkkokaupan  toimiminen mobiililaitteissa onkin hyvin tärkeää.

Pitkän ulkoasuprojektin lisäksi on myös edullisempia ja nopeampia tapoja. Jotkut verkkokauppa-alustat tarjoavat ilmaisen ulkoasun, joka on responsiivinen ja toimii kaikilla päätelaitteilla oikein. Kannattaa pohtia sopisiko tämä toteutustapa tarpeisiisi.

Ulkoistaako varaston ja tilausten hallinta?

Varastossa olevat tuotteet aiheuttavat työtä monessa eri vaiheessa. Tuotteet pitää mm.purkaa, tarkastaa, järjestää ja inventoida. Lisäksi tilaukset pitää käsitellä, lähettää asiakkaalle ja myös toimittaa itse postiin mikäli haluaa välttyä noutopalvelun tuomista ylimääräisistä maksuista. Kaikki tämä vie aikaa ja myös omalle ajankäytölle on järkevää laskea jonkinlainen arvo. Yksi vaihtoehto on ulkoistaa kaikki nämä vaiheet.

Jotkut verkkokauppa-alustat tarjoavat valmiin integraation palveluihin, jotka hoitaa verkkokauppasi lähetykset, tavaran vastaanoton sekä varastoinnin automaattisesti. Tilaustiedot välitetään verkkokaupastasi automaattisesti eteenpäin palveluntarjoajalle, joka toimittaa tavarat asiakkaille nopeasti ja luotettavasti. Varastosaldot pysyvät aina ajan tasalla verkkokaupassasi.

Verkkokauppa on joissain tapauksissa mahdollista saada vauhtiin myös täysin ilman varastoinvestointeja ns. drop shippingillä, jolloin tuotteet myydään suoraan tavarantoimittajien varastosta.

Kiinnitä huomiota logistiikan kustannuksiin

Varsinkin alkuvaiheessa logistiikan kustannukset ovat kohtalaisen korkeita, koska tarvittavaa volyymia ei vielä ole. Toiminnan kasvaessa myös toimitusten hintoja on mahdollista neuvotella alaspäin, mutta se voi ottaa oman aikansa.

Esimerkiksi Pakettikauppa.fi:n kautta saatat saada toimitukset järkevään hintaan, sillä se kerää asiakkaidensa lähetykset yhteen ja kilpailuttaa kuljetusyhtiöt suuremmilla lähetysmäärillä, minkä ansiosta se voi tarjota edulliset hinnat myös asiakkailleen.

Tee palvelusta kilpailuetu

Verkkokaupan tärkeitä asioita ovat toki valikoima, hinta, aktiiviinen markkinointi sekä oikeat maksu- ja toimitustavat, mutta itse nostan tärkeimmäksi asiaksi palvelun. Loistava palvelu saa kerran ostaneen asiakkaan takaisin ja siitä menestyvässä verkkokaupassa on kyse. Palvelulla tarkoitan tässä yhteydessä perinteisen asiakaspalvelun lisäksi myös oikein hoidettuja prosesseja, kuten tilauksia, palautuksia ja reklamaatioita. Hoida viestintä oikein ja nopeasti, kun tulee tilanteita joissa tuotetta ei olekaan saatavilla tai paketti on hävinnyt toimituksen aikana.

Verkkokaupassasi on hyvä olla useita palvelukanavia. Liian usein verkkokaupassa näkee pelkän yhteydenottolomakkeen. Nykyään on tarjoalla mm. Live chat-ohjelmistoja, joiden avulla palvelu hoituu nopeammin ja tehokkaammin. Live chat -palvelun avulla asiakkaat voivat esittää suoraan henkilökunnalle ostamiseen liittyviä kysymyksiä. Asiakaspalvelija voi reaaliajassa auttaa tuotteen valinnassa tai asiakasta askarruttavissa ongelmissa.

Vaikka useat palvelukanavat voivat viedä enemmän aikaa, niin loppujen lopuksi verkkokauppias hyötyy, kun asiakkaalla on mahdollisuus kysyä esimerkiksi lisätietoa tuotteesta tai varmistaa jonkin asian paikkansa pitävyys.

Viimeinen mahdollisuus hyvään palveluun on se hetki, kun asiakas avaa saamansa paketin. Tässä vaiheessa esimerkiksi personoitu ja käsinkirjoitettu viesti, alennuskuponki tai pieni tilauksen kylkiäinen voi vaikuttaa ratkaisevasti siihen, että asiakas palaa kauppaan uudestaan.

Varsinainen työ alkaa verkkokaupan perustamisen jälkeen

Nykyään verkkokaupan saa avattua nopeastikin, mutta varsinainen työ alkaa vasta tämän jälkeen. Verkkokauppa ei markkinoi itse itseään ja muista, että kauppa ei myöskään ole koskaan valmis. On tärkeää, että verkkokauppaa käsitellään normaalina liiketoimintana. Näin myös verkkokaupalle on aluksi hyvä tehdä liiketoimintasuunnitelma, josta löytyy kaupan kehittämiseen liittyvä yksityiskohtainen toimenpidesuunnitelma. Tutustu ennen kaupan avaamista myös Aloittavan verkkokauppiaan markkinointioppaaseen sekä Paytrailin blogisisältöihin.

pekka-juntunen.mycashflow-paytrail.jpgKirjoittaja

Pekka Juntusella on 10 vuoden kokemus verkkokaupasta ja liiketoiminnan kehittämisestä. Hän on yksi MyCashflow'n osakkaista ja hän on ollut mukana yrityksen perustamisesta lähtien. Pekka vastaa MyCashflow'n myynnistä, markkinoinnista ja kumppanuuksista.

Lisää luettavaa verkkokaupan perustamisesta

Kuinka käynnistää verkkokauppa kannattavasti?

Mitä ottaa huomioon verkkokaupan tuotevalikoiman suunnittelussa?

Viisi vaihetta verkkokaupan julkaisuun

Lue opas siitä, kuinka käynnistät verkkoliiketoiminnan alusta asti  asiakaslähtöisesti!

 

paytrail-icon Verkkokaupan perustaminen