Paytrail

Pauligin Ulrika Kotimäki: tiedä mitä tarvitset verkkokauppa-alustalta

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 23.5.2017
 Tieda-mita-tarvitset-verkkokauppa-alustalta-paulig-paytrail.jpg

Ulrika Kotimäki, Oy Gustav Paulig Ab:n Business Manager muistelee Pauligin ensimmäisen kuluttajille suunnatun verkkokauppa-alustan valintaa: "Tarvitsimme nopeasti kapselilaitetta varten verkkokaupan. Päädyimme erään kumppanimme omaan ratkaisuun, joka oli ihan ok niin kauan, kun verkkokauppa ei ollut meille ydintoimintaa. Verkkoliiketoiminnan rooli kuitenkin muuttui, ja se, ettemme itse pystyneet tekemään mitään päivityksiä, lisäämään tuotteita tai kampanjoimaan, muodostui meille rasitteeksi ja vaihdoimme alustan Magentoon."

Lue suomalaisten verkkokauppiaiden kokemuksia Magentosta ja muista  verkkokauppa-alustoista!

Mitkä ovat tärkeimmät tekijät verkkokauppa-alustan valinnassa?

Aivan, kuten Columbia Road:in Lauri Eloranta totesi kirjoituksessaan, verkkokaupan perustamiseen suhtaudutaan usein, kuin IT-projektiin. Näin ei kuitenkaan pitäisi olla: "Eihän kivijalkakaupankaan puolella rakenneta liiketoimintaa niin, että pääasiana olisi itse kauppapaikan rakennusprojekti."

Ulrika on samoilla linjoilla: "Ennen alustan valintaa on hyvin tärkeää keskittyä selvittämään asiakkaiden tarpeet, omat tavoitteet, sekä verkkokaupan rooli kokonaisliiketoiminnassa."

" Tärkeintä alustan valintavaiheessa on se, että liiketoiminnalliset lähtökohdat tiedetään ja ymmärretään perin pohjin ja siten tiedetään mitä alustalta tarvitaan."

Verkkokauppa-alustan mukautuminen omiin tarpeisiin on todella tärkeää. Lisäksi kannattaa varmistaa millaiset kustannukset alustan pyörittämisestä tulee, hostataanko itse vai kumppanin toimesta ja miten mahdolliset vikatilanteet käsitellään.

Pauligilla sisällöt ydinasemassa

Pauligin verkkokaupassa keskiössä ovat brändit ja sisällöt: "Ohjaamme verkkokauppaan ostoksille inspiroivien sisältöjen kautta. Ydinajatus on, että me olemme hyvän kahvin asiantuntija ja siten kaikki hyvään kahvielämykseen tarvittava löytyy meiltä. Sisältöjen käyttö vaatii kuitenkin taustalle laajan markkinointiorganisaation, koska sisällöntuotantoa pitää tehdä relevantisti eri segmenteille."

Monen verkkokauppiaan tavoin aikapula on tuttua myös Ulrikalle: "Verkkokauppa ei ole projekti, se ei ole koskaan siis valmis. Aina löytyy kehitettävää ja koko ajan on sellainen olo, että pitäisi tehdä enemmän. Esimerkiksi näkymien pitäisi olla personoituja. Tunnistetaan kyllä tarve, mutta toteutuksessa menee aikaa. Nyt olemme siinä vaiheessa, että olemme tunnistaneet ja segmentoineet asiakkaita."

Ulrikan vinkit verkkokauppa-alustan vaihtoon

Kun vaihdetaan yhdestä verkkokauppa-alustasta toiseen, on Ulrikan mukaan tärkeää huomioida seuraavat asiat:

  • Hanki hyvä kumppani. "Jos sinulla on tuttu, hyvä kumppani olemassa, selvitä, voiko sama taho hoitaa alustan vaihdon. Meillä oli tällainen mahdollisuus, ja vaikka projektiin meni paljon aikaa, uuden kumppanin kanssa aikaa olisi tuhrautunut tuplasti, ellei jopa triplasti."
  • Ole realistinen aikataulun suhteen. "Isoissa projekteissa tulee aina jotain, mitä ei ole osattu ottaa huomioon. Aikataulun kanssa ei saa olla liian kunnianhimoinen.
  • Varaa riittävästi budjettia.

Tutustu myös muiden suomalaisten verkkokauppiaiden kokemuksiin eri  verkkokauppa-alustoista!


New Call-to-action

Lisää tietoa verkkokauppa-alustan valinnasta

Verkkokauppa-alustat testissä: WooCommerce

Verkkokauppa-alustat testissä: Shopify

Miksi valita Magento 2.1 verkkokauppa-alustaksi?

Asiakasarvon määrittelystä apua verkkoliiketoiminnan asemointiin

 

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi