Paytrail

Verkkokaupan konkari, erotiikkaliike Antishop, vinkkaa: panosta asiakaspalveluun ja tuotekuvauksiin

Pekka Majaniemi Kirjoittanut Pekka Majaniemi - 11.6.2015

Jyväskyläläinen erotiikan megastore Antishop täyttää kolmekymmentä vuotta. 400 neliön liiketila keskustassa tarjoilee laajan valikoiman hyvän olon tuotteita. Kauppaa käydään reippaalla tahdilla sekä kivijalassa että verkkokaupassa, ja ne muodostavat toisiaan tukevan kokonaisuuden.

- Ensimmäinen hyvin alkeellinen verkkokauppa avattiin jo vuonna 2000. Verkkokaupassa ei ollut tuolloin edes ostoskoria, vaan asiakkaat soittivat meille tilauksen sisään. Siitä ollaan tultu pitkä matka nykytilanteeseen, meidän koko valikoima löytyy käytännössä sekä verkosta että liikkeestä. Vain tietyt tuotteet eivät ole hyllyssä, niitä tilataan tarpeen mukaan, kertoo Antishopin yrittäjä Tapio Ruppa.

Yli 14 000 artikkelin valikoimalla Antishop on Pohjoismaiden laajin erotiikkaliike, lähintä vastaava saa etsiä Saksan maalta. Yksi selkeä muutos alalla on ollut videomateriaalin osuuden rankka pudotus.

- Filmien kulta-aika oli 80–90-lukujen taitteessa. Niiden osuus myynnistä oli ennen merkittävä, nykyään ne ovat menneen talven lumia. Liikkuvan kuvan kulutus on siirtynyt nettiin, mistä sisältöä saa helposti. Omalta osaltamme myymme vanhan varaston pois, jonka myötä elokuvien myynti meillä loppuu.

Yksi isompi trendi erotiikkaliikkeen arjessa on seksuaaliterveysnäkökulman nousu. Antishop tekee yhteistyötä muun muassa apteekkien, gynekologien ja seksologien kanssa. Esimerkiksi terveysongelmien ja seksuaalisuuden yhteys nähdään paremmin kuin aiemmin, ja ratkaisuja ja tukea omiin ongelmiin uskalletaan avoimemmin hakea.

Pohjatietoa netistä, ostokset kaupasta

Antishop-yrittaja-ruppaKuluttajat hakevat nykyään paljon tietoa kotisohvilta käsin ja tutustuvat liikkeiden valikoimaan ja tuotteisiin etukäteen. Tämä pätee myös erotiikkaliikkeen toimintaan.

- Miltei puolet asiakkaista on jo tullessaan hakenut jotain pohjatietoa verkosta ja he tietävät mitä tulevat hakemaan. Suurin sesonki meille on joulumyynti, mutta muuten tuotteet menevät kaupaksi aika tasaiseen tahtiin. Seksuaalisuus on aika kiinteä osa ihmistä ja sen merkitys on ja pysyy, vuodenajoista riippumatta. Taantumalla ei ole ollut suurempaa vaikutusta liiketoimintaamme, sanoo Ruppa.

Antishopissa verkkokaupan hoitaminen kuuluu koko henkilöstölle, kaikki tekevät kaikkia töitä. Tilauksia kerätään työpäivän kuluessa, tilausten etenemistä seurataan, asiakkaisiin ollaan yhteydessä ja päivän lopulla paketit viedään postiin.

Vinkki aloittelijalle: panosta asiakaspalveluun

Mitä uuden aloittelevan verkkokauppiaan kannattaisi ottaa huomioon? Konkarin vinkit korostavat muun muassa asiakaspalvelun ja tuotekuvausten merkitystä.

- Asiakaspalvelun merkitys on todella iso, ja hyvä ote siihen muotoutuu vasta käytännössä ajan myötä. Kauppa täytyy saada myös erottumaan muiden joukosta, ja tehdä tunnetuksi, jotta sieltä uskalletaan ostaa. Tämä vaatii aloittavalta yrittäjältä pitkäjänteisyyttä.

Tuotekuvaukset ovat myös erittäin tärkeitä. Myytävät tuotteet täytyy ensin tuntea itse hyvin, oli ala mikä tahansa. On hankalaa kirjoittaa tuotekuvauksia tai auttaa asiakasta valitsemaan oikea tuote, jos tietoa tai kokemusta ei ole.

- Uusille kauppiaille täytyy antaa myös muutama varoituksen sana – ei kannata lähteä kopioimaan muita, esimerkiksi tekstejä toisen verkkokaupan sivuilta. Se huomataan hyvin äkkiä ja huono kello kuuluu kauas.  Myöskään hintakilpailuun ei kannata lähteä, siinä sahataan vain omaa oksaa. Kyllä toiminnalle pitää olla katetta, kertoo Ruppa.

Verkkokauppa vaatii työtä

Antishop kivijalka- Kuten mikä tahansa muukin liiketoiminta, myös verkkokauppa vaatii paljon työtä. Toimintaa ei voi lähteä pyörittämään vasurilla. Tuotteet pitää ensin tilata, mahdollisesti ulkomailta, saada ne paikan päälle ja lisätä nettiin. Lisäksi tulee hoitaa hinnoittelu, kerätä, pakata ja lähettää tilaukset, sekä tehdä tilausjärjestelmiin ja muihin liittyvät työt, ja paljon muuta.

Tulevaisuudelta Ruppa odottaa verkkoliiketoiminnan ja siihen liittyvien prosessien kehitystä ja sujuvoitumista. Asiakas siirtyy kohti one click -tyylistä maksamista ja kauppiaan päivät helpottuvat esimerkiksi automaation myötä. Rupan mielestä myymälä ja verkkokauppa tukevat toisiaan myös jatkossa.

- Voi olla, että asiakkaamme tutkii valikoimaa ensin paikan päällä ja idea jää mieleen hautumaan. Myöhemmin hän palaa verkkokauppaan, ja toteuttaa ostokset netin yli. Ostamisen erilaiset ja uudistuvat muodot tulevat tukemaan toisiaan myös jatkossa.

Muuta luettavaa verkkokaupan luotettavuuskuvasta ja markkinoinnista

Kuinka paljon myyvempiä voisivat verkkokauppasi tuotekuvaukset olla?

Verkkokauppa, oletko kuluttajan silmissä luotettava?

Asiakaspalvelun merkitys verkkokaupan luotettavuuskuvaan

Kiinnostaako monikanavainen myynti?

Ostaminen ei enää tapahdu vain kivijalassa tai vain verkossa. Monikanavaisuutta onkin vietävä eteenpäin, mikäli mielii menestyä myös tulevaisuuden liiketoiminnassa. Lue oppaamme Monikanavaisuus - kuinka se rakennetaan ja pääset hyvään alkuun monikanavaisuuden suunnittelussa!

Lataa nyt

paytrail-icon Verkkokaupan asiakaspalvelu