Paytrail

Verkkokauppiaan tarkastuslista vuodelle 2024

Suvi Tikkanen Kirjoittanut Suvi Tikkanen - 16.1.2024

Viime vuosina tiukentunut talous on haastanut erityisesti tuoteverkkokauppojen toimintaympäristöä. Osa verkkokauppiaista lähtee uuteen vuoteen haastavammasta tilanteesta kuin ennen. Hanskoja ei kuitenkaan kannata heittää tiskiin, sillä on paljon toimenpiteitä, joilla oman kaupan kasvuun voi satsata. Koostimme tähän postaukseen asiantuntijoiden vinkit vuodelle 2024.

trendit-vinkit

1. Tunnista, mistä asiakkaasi haaveilevat

Vaikka osa kuluttajista keskittyisi juuri nyt vain välttämättömiin hankintoihin, haaveilua ja kuluttamista ei ole lopetettu. Verkkokauppojen kävijädata on osoittanut, että liikennettä kaupoissa on edelleen varsin paljon, mutta ostamista saatetaan lykätä. Käytä tämä aika analysointiin ja selvitä, mikä asiakkaita kiinnostaa – ja ole valmiina sitten, kun ostamisen aika jälleen tulee.

”Monissa verkkokaupoissa kävijämäärät ovat ennallaan, eli asiakkaat edelleen haaveilevat. Nyt kannattaa kerätä dataa siitä, mistä he haaveilevat.” – Matti Kojo

 

2. Käännä katse tulevaisuuteen

Nyt on aika suunnitella tulevaisuutta uudelta kantilta. Apuna kannattaa käyttää omaa dataa: asiakasymmärryksen on oltava entistäkin kiinteämpi osa verkkokaupan valikoiman hallintaa ja markkinointia. Tunnista kauppasi ja asiakkaidesi tilanne ja tee päätöksiä sen perusteella. Käytä päätösten tukena tuloslaskelmaasi sekä tulevan vuoden kassavirtaennustetta.

 

3. Mieti, olisiko oikea hetki kansainvälistyä

Koska kotimainen asuntolainakanta on sidottu muuttuviin korkoihin, taloussuhdanne vaikuttaa ostokäyttäytymiseen Suomessa vahvemmin kuin esimerkiksi Saksassa tai USA:ssa. Kansainvälistä kauppaa käyvät ovat selvinneet haastavista ajoista paremmin, sillä osa markkina-alueista on vetänyt kotimaata paremmin. Olisiko omalla verkkokaupallasi kansainvälistymispotentiaalia ja olisiko kansainvälistymisen aika nyt?

➡️ Lue myös: Helpot vinkit kaupan kansainvälistämiseen

 

4. Sovella tekoälyä kaupallesi sopivalla tavalla

Vuonna 2023 tekoäly nousi kaikkien huulille. Sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää oman verkkokaupan prosessien tehostamisessa, mutta tärkeintä on löytää itselle oikeasti sopivat tavat siihen. Tekoälyn tuottamaan keskinkertaiseen markkinointisisältöön ei kannata tyytyä, mutta sitä voi käyttää sparrailukaverina, luonnosten teossa sekä tehtävien automatisoinnissa.

"Tekoälyn mahdollisuuksista kannattaa valita verkkokaupan liiketoiminnalle olennaisimmat ja vahvistaa sen avulla omia vahvuuksia." – Antti Törrönen

 

5. Tartu toimeen ja testaa!

Omaa kauppaa on hyvä kehittää jatkuvasti, ja kehitystyötä voi tehdä pienin askelin ja resurssein. Nyt on hyvä hetki tehdä ketteriä kokeiluja esimerkiksi markkinointiviesteihin ja mainoksiin ja miettiä, ovatko niiden tekstit ja visuaalinen ilme puhuttelevia ja erottuvia. Entä ovatko tuotekuvaukset kattavia ja optimoituja? Samoin erilaisia tekoälysovelluksia kannattaa kokeilla rohkeasti.

 

6. Hyödynnä asiakasdataa markkinoinnissa ja valikoiman hallinnassa

Oman asiakasdatan merkitystä ei voi korostaa tarpeeksi. Kannattaa siis kerätä tietoa siitä, mistä omat asiakkaat haaveilevat. Myös markkinointia on järkevää personoida ja kohdentaa – muuten riskinä on upota osaksi verkon tasapaksua sisältömassaa.

”Oma kanta-asiakasrekisteri sekä kyky tuottaa omaleimaista sisältöä ovat nyt todella arvokkaita. Tällöin pystyy tunnistamaan eri asiakassegmenttien tarpeet ja lähettämään kohdennettuja viestejä." – Leevi Parsama

 

7. Pidä ydin omissa käsissä ja ulkoista niitä osa-alueita, joihin oma aika ei riitä

Kaikkea ei pidä, tarvitse tai voi tehdä itse. Ulkoista rohkeasti sellaisia osa-alueita, joihin oma aikasi ei riitä. Muista myös hakea sparrailuapua muilta: verkostoidu rohkeasti ja pyydä neuvoa. Joku muukin on varmasti pyöritellyt samoja haasteita!

Ps. tutustu myös uuteen verkkokauppiaiden yhteisöön, Digital Commerce Finlandiin, jonka kautta saat vertaissparrausta, koulutusta ja ajankohtaista tietoa verkkokauppamarkkinasta.

 

8. Ota aikaa ajattelulle

Näin vuoden alussa on hyvä aika selvittää, mitä asiakkaat todella tarvitsevat, mitä he arvostavat, mihin he ovat valmiita laittamaan rahaa ja miksi he ostavat. Voit analysoida paitsi verkkosivukäyttäytymistä ja menekkiä, myös asiakaspalvelun yhteydenottoja – tai vaikka haastatella parhaita asiakkaitasi suoraan.

”Data näyttää, että vertailua tehdään hartaudella ja ostamista siirretään. Jos asiakkaan on pakko siirtää hankintaa, hänet kannattaa ottaa asiakasdatajärjestelmän avulla yrityksen vaikutuspiiriin, jolloin olet varmemmin mukana valinnassa, kun ostaminen mahdollistuu."– Kimi Timonen

 

9. Selvitä, mitä asiakkaasi odottavat maksamiselta

Kattava maksutapavalikoima poistaa ostamisen esteitä, ja kuluttajat haluavat maksamisen olevan helppoa, nopeaa ja turvallista. Varmista, että maksutapasi palvelevat asiakkaitasi parhailla mahdollisilla tavoilla.

Jos sinulla on palvelu tai mobiilisovellus, varmista saumaton maksukokemus myös niissä. Se voi tarkoittaa esimerkiksi mahdollisuutta maksaa henkilöstöeduilla tai natiivisti mobiilisovelluksen sisällä.

 

10. Varmista, että asiakkaat voivat luottaa kauppaasi ja samastua arvoihisi

Vastuullisuus ja eettisyys ovat monelle kuluttajalle tärkeitä arvoja. Epäeettinen toiminta, petetyt palvelulupaukset tai muut väärinkäytökset myös tuodaan helposti ilmi esimerkiksi sosiaalisen median kanavissa. Älä lupaa asioita, joita et pysty toteuttamaan ja varmista, että toimintatapasi, asiakaslupauksesi ja arvosi välittyvät sivustoltasi selkeästi.

 

11. Muista, että vastuullisuus on edelleen megatrendi

Vastuullisuus on ollut pinnalla pitkään, ja sitä voi pitää kansainvälisenä megatrendinä. Mieti, mitä vastuullisuustekoja voit tehdä omassa kaupassasi – liittyisikö vastuullisuus esimerkiksi tuotepakkauksiin, tuotevalikoimaasi, valmistusprosesseihin tai koko liikeideaasi? Esimerkiksi osa vaatemerkeistä on perustanut kauppapaikkoja käytetyille vaatteille ja erilaiset kiertotalouspalvelut ovat kasvattaneet suosiotaan.

”Läpinäkyvyys on osa toiminnan vastuullisuutta. Ihmiset haluavat tehdä omalla ostamisellaan hyvää. Heidän on tiedettävä, missä, mistä ja miten tuote on tehty.” – Heli Kurjanen

 

12. Huomioi, että inhimillisyydellä ja tunnesiteellä on merkitystä

Jos muutama vuosi sitten digitaalinen asiakaspalvelu ja chatbotit olivat kuumaa valuuttaa, on vastareaktioitakin alkanut näkyä. Ihmiset kaipaavat inhimillistä ja yksilöllistä kohtaamista, ja loistava henkilökohtainen asiakaspalvelu voi nousta jopa kilpailueduksi – ja se erottuu merkittävästi tekoälyboteista.

”Koska kokemus ratkaisee, uskon, että asiakaspalvelu on se, millä verkkokaupassa pystyy parhaiten pärjäämään." – Heikki Tiittanen

 

Haluatko syventyä vuoden 2024 trendeihin enemmän? Entä millä tavoin tekoälyä voi hyödyntää kaupassa, ja mitä verkkokaupan markkinoinnissa tulee huomioida? Vastaukset näihin ja muihin kysymyksiin löydät maksuttomasta Verkkokaupan trendit 2024 -raportistamme!

Verkkokaupan trendit 2024

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi