Paytrail

Black Friday lähestyy - verkkokauppa, oletko valmis?

Saana Borgström Kirjoittanut Saana Borgström - 25.10.2016

Black Friday 2016 tarjoukset pitäisi lanseerata hyvissä ajoin omaan verkkokauppaan

Yhdysvalloissa alkunsa saanut vähittäiskaupan superpäivä, Black Friday, lähestyy kovaa vauhtia. Tänä vuonna mustan perjantain ajankohta on 25.11.2016 ja tuolloin myös suomalaisten luottokortit vinkuvat ja kauppojen käteiskassat laulavat. Miten verkkokauppa voi päästä osalliseksi Black Fridayn ja sitä seuraavien myynnin superpäivien hulabaloosta? Nyt on jo korkea aika tarttua toimeen!

Tiedossa vuoden paras myyntiviikko

Suomalaisen verkkokaupan joulusesonki polkaistaan käyntiin varsin kovalla myyntiviikolla, joka koostuu Black Fridaysta, Cyber Mondaysta, veronpalautuspäivästä sekä veronpalautuspäivää seuraavasta maanantaista - kutsuttakoon sitä jatkossa vaikkapa suomalaisen verkkokaupan Super Maanantaiksi

Black Friday on Yhdysvalloissa vietettävän kiitospäivän jälkeisen perjantaipäivän ympärille rakentunut vähittäiskaupan alennusmyyntipäivä. Seuraavana maanantaina puolestaan vietetään Cyber Mondayta, joka on verkkokaupan vastine mustalle perjantaille, joka alunperin kosketti vain kivijalkamyymälöitä.

Nämä ulkomailta omaksutut kauppapäivät ovat tuoneet mukavaa lisäpiristystä myös suomalaiseen joulumyyntiin. Maksupalvelumme tilastojen mukaan sekä Black Friday että Cyber Monday ovat saaneet selkeät myyntipiikit aikaiseksi viimeisen kolmen vuoden aikana. Vielä toistaiseksi Cyber Monday on saanut mustaa perjantaita suuremmat rahavirrat liikkeelle.

Black Fridayn kasvuluvut ovat kuitenkin viimeisen kolmen vuoden aikana olleet varsin huikeita, joten mielenkiinnolla odotamme, ylitääkö Black Fridayn aikaansaama rahaliikenne Cyber Mondayn myynnit jo tänä vuonna. Mustan perjantain markkinointi on ollut erittäin kiivastahtista parin viime vuoden ajan ja ilmiö on sitä myötä hyvää vauhtia juurtumassa myös meidän suomalaisten kulutustottumuksiin. 

Kuluttajat etsivät aktiivisesti Black Friday tarjouksia netistä

Alennuskampanjat toimivat hyvin verkkokaupoissa ja sen osoittaa myös vuoden takaiset trendit Google-hakujen suhteen. Black Friday oli johtopaikoilla vuoden 2015 marraskuussa voimakkaimmin kasvaneiden kyselyiden joukossa. Viime vuoden perusteella uskaltaisikin sanoa, että suomalaiset osaavat jo odottaa tähän ajankohtaan liittyviä alennuksia ja jopa suunnitella ostojaan sen pohjalta. 

Viime vuonna kovin hakuaika Black Friday-termille osui aikavälille 15.11.-28.11.

Googlehaut-marras-2015-1.png

Kuva 1: Google Trends

Black Friday -termiin liittyvien hakusanojen TOP 10 puolestaan näyttää seuraavanlaiselta marraskuun 2015 osalta (Lähde: Google Trends):

  1. Black Friday Gigantti
  2. Gigantti
  3. Black Friday 2015
  4. Verkkokauppa black friday
  5. Black Friday tarjoukset
  6. Black Friday Suomi
  7. Expert
  8. Expert Black Friday
  9. CDON
  10. CDON black Friday

Black Friday on vielä täysin alihyödynnetty mahdollisuus

Vaikka Black Friday ja veronpalautusten ajankohta nostavatkin hetkellisesti verkkokauppojen rahaliikenteen määrää, se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että piikki näkyy automaattisesti joka ikisessä verkkokaupassa.

Kuluttajat eivät vain maagisesti osta noina päivinä enemmän vaan he ovat liikkeellä kampanjatarjousten perässä - mikäli näitä tarjouksia ei löydy, he tuskin ostavat verkkokaupastasi yhtään sen enempää ihan vain sen sen takia, että kyseessä on "Black Friday".

Tein  hakuja erilaisilla versiolla Black Friday 2016 -termistä ja tuloksena oli jopa hätkähdyttävän vähän relevantteja hakutuloksia! Toistaiseksi hakutuloksia näyttäisi dominoivan Gigantti, Cuponation ja CDON.COM. Ja nämä samat tekijät nousevat hakutulosten kärkeen, vaikka hakisin tarjouksia hakutermeillä "Treenivaatteet Black Friday 2016" tai "Meikit Black Friday 2016". Apua!

Nyt on aika herätä: Black Friday on tullut jäädäkseen. Valitettavan harva suomalaisista verkkokaupoista näyttää tosissaan tarttuneen tähän mahdollisuuteen. 

Tällä hetkellä hakutulosten kärjessä olevien kampanjasivujen sisällöt eivät vaikuta olevan missään määrin ohittamattomissa. Nyt olisikin aika pienellä vaivalla mahdollisuus saada huomattava kävijämäärä omaan verkkokauppaan tulevan myyntirysäyksen aikana, mutta työ on aloitettava heti! 

 

black friday 2016 tarjoukset.png

Kuva 2: Samat toimijat ovat Black Friday hakutulosten kärjessä
- melkeinpä aiheeseen liittyvästä hakusanasta riippumatta.

Rakenna kampanjasivu Black Friday tarjouksia varten - ja pidä jo kiirettä!

Mitä sinun siis kannattaa tehdä, että oma verkkokauppasi saa hyödynnettyä mahdollisuuden parhaalla mahdollisella tavalla?

Ensimmäinen asia on varmistaa ajankohtaan liittyvien tarjouskampanjoiden näkyvyys omassa verkkokaupassa ja hakukoneissa. Tee siis Black Friday -kampanjaan liittyvä laskeutumissivu, jonka optimoit huolella ja nostat myös esiin heti oman verkkokauppasi etusivulla. 

Kun olet ensin huolehtinut kampanjasivusi perusasioiden optimoinnin, voit alkaa tavoitella Zalando-tyyppistä dominointia hakutuloksissa. Tämä työ luonnollisesti vie aikaa, mutta kuten sanottua, sinulla on vielä toistaiseksi erittäin hyvä mahdollisuus saada näkyvyyttä aiheeseen liittyvillä hakutermeille. Ja muista, tänä vuonna hyvin tehty työ auttaa sinua myös jatkossa, kunhan vain muistat päivittää kampanjasivusi sisältöä tulevan vuoden aikana.

Jos verkkokaupallasi on jo nimeä, kannattaa hakukoneoptimoinnissa hyödyntää Black Friday termin ohella omaa brändiä, kuten esimerkiksi "Gigantti Black Friday 2016".

Mikäli epäilet kuluttajien osaavan etsiä juuri sinun verkkokauppaasi, kannattaa optimointipaukut laittaa omaan alaasi liittyviin termeihin, kuten vaikkapa "treenivaatteet Black Friday 2016".  Katso lisää esimerkkejä viime vuoden TOP 10 hakutermien listasta ja hyödynnä niitä.

Jos kaipaat vinkkejä kampanjasivusi optimointiin, benchmarkkaa ulkomaisia toimijoita, jotka ovat onnistuneet saamaan erinomaisen näkyvyyden tämän kovasti kilpaillun ajan kampanjatuloksissa. 

Älä unohda aktiivista markkinointia - myöskään Black Fridayn jälkeen!

Kun kampanjasivu on valmis, pidä huoli siitä, että joka ikinen verkkokauppasi asiakas löytää sinne jo heti etusivultasi. Samalla ota kaikki sähköpostilistat, Facebook-sivu, Instagram, blogi, Pinterest jne. aktiiviseen markkinointikäyttöön. 

Kerro olemassa oleville asiakkaillesi jo hyvissä ajoin etukäteen, millaisia Black Friday tarjouksia sinulla on luvassa!

Sekin kannattaa muistaa, että suuresta hypetyksestään huolimatta nämä ulkomailta lainatut kauppapäivät eivät vielä toistaiseksi ole yltäneet meille suomalaisille tärkeän veronpalautuspäivän ja sitä seuraavan maanantain, eli Super Maanantain, aikaansaamiin myyntipiikkeihin. Ne onnistuivat pitämään pintansa vuoden 2015 kovimpina myyntipäivinä suomalaisessa verkkokaupassa

Nyt kun siis onnistut saamaan liikennettä ja ostajia verkkokauppaasi Black Fridayn aikana, anna jokaiselle uutiskirjeen tms. tilaajalle tai ostajalle kampanjakoodi tai tarjous myös veronpalautusajankohtaan. Pyri varmistamaan heidän tulonsa takaisin omaan verkkokauppaasi, sillä veronpalautusten aikaan kilpailu ulkomaistenkin toimijoiden kanssa tulee olemaan suorastaan hyytävän kylmää.

Black Fridaysta alkava myyntiviikko on loistava mahdollisuus jokaiselle suomalaiselle verkkokaupalle. Nyt se on sinun vastuullasi, jäätkö kilpailijoidesi jalkoihin vai teetkö oman kauppasi ennätysviikon. 

Lataa tästä apua verkkokaupan hakukoneoptimointiin

Ebook-8-cover-iso.pngJoko hakukoneoptimoinnin perusteet ovat sinulla hallussa? Tiedätkö mitä voit itse tehdä parantaaksesi verkkokauppasi löydettävyyttä?

Lataa suosittu oppaamme, jossa alan asiantuntijat jakavat vinkkejä hakukonenäkyvyyden optimointiin. Tämä ei muuten ole mikään turha opus!

Lataa nyt

Muuta luettavaa Black Fridayhin liittyen

Toukokuussa ennätysmyynnit - hyvä ennuste myös tulevalle joulusesongille

Veronpalautuspäivä ja kybermaanantai jäivät Black Fridayn jalkoihin

Viritä verkkokauppasi joulumyyntiä varten - 6 vinkkiä sinulle

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi