Paytrail

Helppokäyttöinen verkkokauppa-alusta on nyt kauppiaiden ykkönen

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 8.9.2023

Toteutimme keväällä 2023 kyselyn verkkokauppa-alustoista. Lähes 700 vastaajaa kertoi kokemuksiaan alustoista sekä alustan valintakriteerejä. Helppokäyttöisyys näytti olevan yksi kauppiaiden pääkriteereistä, mutta vastauksista hahmottui muutakin – katsotaan tarkemmin, mitä.

 

Helppokäyttöisyys ja hinta pääkriteerejä verkkokauppa-alustalle

Takavuosina vain kolmasosa verkkokauppiaista kertoi toteuttaneensa kauppansa itse, mutta nykyään yhä useampi yrittäjä laittaa kaupan pystyyn omatoimisesti.

Syitä kehitykselle on varmasti monia: verkkokauppatoimiala on arkipäiväistynyt ja monipuolistunut. Samalla alustat ovat kehittyneet entistä helppokäyttöisemmiksi ja yksinkertaisemmiksi, eikä osa niistä vaadi lainkaan koodaustaitoja. Monet kauppiaat raportoivatkin helppokäyttöisyyden tärkeimmäksi kriteeriksi verkkokauppa-alustalleen.

”Tällä hetkellä helppokäyttöisyys on todella isossa roolissa, eikä koodaustaitoja tarvita”, kertoi Vilkasta käyttävä Tiina Niva

Muita kauppiaille tärkeitä ominaisuuksia olivat hinta-laatusuhde, muokattavuus, yhteensopivuus omiin järjestelmiin sekä laajennettavuus. Moni toivoo, että alustan ominaisuudet ja hinta skaalautuvat vaivattomasti omien tarpeiden mukaan.

page-23-image

Kun alustaansa tyytyväisiltä kauppiailta kysyttiin alustan parasta ominaisuutta, voitti helppokäyttöisyys ylivoimaisesti 33,6 %:n osuudella. Muita tärkeitä ominaisuuksia olivat hinta-laatusuhde, muokattavuus ja yhteensopivuus omiin järjestelmiin.

 

Tuote- ja varastonhallinnalta kaivataan yksinkertaisuutta

Helppokäyttöisyyttä toivotaan erityisesti alustan perustoimintoihin, kuten tuote- ja varastonhallintaan. Myös verkkokauppaa vasta suunnittelevien vastaajien ykköskriteerinä oli ehdottomasti helppous.

”Varasto on selkeä ja tuotteiden lisäys helppoa. Lisäksi on helppo muokata hintaa”, kuvasi yksi vastaaja ihannealustaansa.

Tuotehallinta oli ominaisuus, joka korostui myös alustan vaihtoa suunnittelevien mietteissä – tuotehallinnan ominaisuuksiin ollaan siis joko tyytyväisiä, tai vaihtoehtoisesti puutteet niissä ajavat suunnittelemaan alustan vaihtamista.

Varsinkin toimintaansa vasta aloittelevat kauppiaat toivoivat alustalta skaalautuvuutta. Heille on tärkeää, että alustan hinta ja toiminnot elävät luontevasti sen mukaan, miten oma liiketoiminta kehittyy.

”Aloitin MyCashflown miniversiolla, mutta hyvin pian siirryin seuraavalle tasolle”, kertoi alustaa käyttävä Tarja Heikkilä-Nurmilahti.

 

Itse toteutettu verkkokauppa-alusta joustaa, B2B-verkkokauppa vaatii sitä tukevia toimintoja

Eniten saimme vastauksia WooCommercen, Shopifyn, MyCashflow'n, Vilkkaan ja oman alustan käyttäjiltä. Tarinat verkkokauppojen ja alustojen valinnan takana ovat yksilöllisiä, ja siksi yksi alusta voi olla täydellinen yhdelle, mutta epäsopiva toiselle.

Vilkasta käyttävä Tiina Niva ja MyCashflow’ta käyttävä Tarja Heikkilä-Nurmilahti kehuivat erityisesti alustojen helppokäyttöisyyttä, yksinkertaista käyttöönottoa sekä suomenkielistä tukea. Lue lisää Nivan ajatuksia Vilkkaasta sekä Heikkilä-Nurmilahden kokemuksia MyCashflow’sta.

Shopifya käyttävä Pauliina Pölönen oli tyytyväinen erityisesti alustan markkinointityökaluihin ja muokattavuuteen, mutta antoi Nivan ja Heikkilä-Nurmilahden tavoin arvoa myös alustan helppokäyttöisyydelle. Lue lisää kokemuksia Shopifysta.

B2B-nosto

B2B-verkkokaupan kasvu on ollut voimallista viime vuosina. Jotta yritysten välinen verkkokauppa soljuisi sujuvasti, se tarvitsee tuekseen sitä tukevia ominaisuuksia esimerkiksi kustomoitavien hinnastojen, yritysten käyttäjätilien sekä maksutapojen suhteen. Novakarin Sami Ylismäki on päätynyt muokkaamaan WooCommercesta B2B-liiketoimintaan soveltuvan kokonaisuuden.

Omaan verkkokauppa-alustaan päätyneillä kauppiailla oli yksilöllisiä tarpeita: oma liiketoiminta vaatii tiettyjä ominaisuuksia tai toimintoja, joita ei saa valmiina. Oman alustan kehitys ja ominaisuudet ovatkin loputtomasti kustomoitavissa, mutta vaativat luonnollisesti ylläpitoa ja panostusta: OnniBusilla omasta alustasta on rakennettu liiketoimintaa palveleva kokonaisuus.

Haluatko lukea lisää kauppiaiden kokemuksia verkkokauppa-alustoista? Tarvitsetko enemmän tietoa sopivan alustan valinnan tueksi? Lue lisää suuresta Verkkokauppa-alustaraportistamme »

verkkokauppa-alustaraportti-kansikuva

paytrail-icon Kokemuksia verkkokauppa-alustoista