Paytrail

Mikä houkuttelee kuluttajan verkko-ostoksille 2022?

Henri Hakala Kirjoittanut Henri Hakala - 21.10.2022

Verkko-ostamisen suuri suosio ei ole enää nykypäivänä uutinen. Mutta mitkä tekijät houkuttelevat kuluttajan verkko-ostoksille? Entä mikä saakin jättämään ostoksen kesken? Vastaukset näihin sekä kiinnostavimmat nostot kuluttajien ostokäyttäytymisestä löydät tästä kirjoituksesta.

Helppous vetää verkko-ostoksille

Viime vuosien poikkeusajat ovat lisänneet verkko-ostamisen suosiota entisestään. Silti verkko-ostamisella on muitakin vetovoimatekijöitä, joista ykköstilaa pitää ostamisen helppous. Helppouden arvostus on jopa vahvistunut, sillä tuoreimmassa tutkimuksessamme jopa kolmannes suomalaisista mainitsi sen tärkeimmäksi syykseen ostaa verkosta.

Kätevä ostaminen houkuttelee erityisesti naisia, joista 35 % sanoi käyttävänsä verkkokauppoja vaivattomuuden vuoksi. Miehistä saman perustelun mainitsi 27 %, ja he olivat naisia kiinnostuneempia alhaisista hinnoista ja hintavertailuista.

Verkkokauppa-Suomessa_06-Tarkein-syy-ostaa-verkostaToiseksi eniten verkko-ostoksille houkuttelee laaja valikoima. Se kiinnostaa erityisesti alle 30-vuotiaita, joista 20 % sanoo suosivansa verkko-ostoksia valikoimasyistä. Kolmantena mainittua ajansäästöä arvostavat muita yleisemmin nuoremmat ikäluokat sekä pääkaupunkiseudulla asuvat.

Verkkoshoppailu on suomalaisille mieluisaa, ja he liittävät verkko-ostamiseen positiivisia tunteita. 75 % kertoi tunteneensa itsensä verkko-ostoksilla tyytyväiseksi tai tyyneksi. Erityisesti tyytyväisyyden ja tyyneyden tunteita ostokokemukseensa liittivät yli 50-vuotiaat vastaajat. Alle 30-vuotiaat kuvasivat ostokokemustaan usein myös spontaaniksi tai ilahduttavaksi.

 

Matkailualan volyymi kasvoi, tavarakaupassa vaatteet pitivät pintansa

Koronarajoitusten poistuessa matkailualan liikevaihto alkoi elpyä, mikä näkyi myös matkojen ja lentojen verkkomyynnissä. Lentomatkojen euromääräinen kasvu vuodesta 2020 olikin jopa 252 % ja pakettimatkojen 150 %.

Verkkokauppa-Suomessa_03-Mita-tavaroita-olet-ostanutTavarakaupassa pisimmän korren veti jälleen kerran vaatteiden verkkokauppa. Vaatteet nousivat kärkeen niin euromääräisesti kuin ostokohteita kysyttäessä. Toinen merkittävä kategoria oli ruoka, jota ostettiin niin noutoruokana, kotiin toimitettuna valmisruokana kuin elintarvikkeinakin.

➡️ Lue myös: Ruoan verkkokauppa on tullut jäädäkseen

Palveluiden ja toistuvaistilausten suosion kasvu on ollut selkeä trendi viime vuosina. Kyselyssämme 38 % vastaajista kertoi hankkineensa edellisen 28 päivän aikana erilaisia suoratoistopalveluita verkosta. Toistuvaismaksuna tilattavien viihdepalveluiden kulutuksen kasvu onkin ollut selkeää vuodesta 2020 niin euromääräisesti kuin kuluttajien ostomieltymyksissä.

➡️ Lue myös: Mitä palveluita suomalaiset ostavat verkosta vuonna 2022?

 

Miksi verkko-ostos jää kesken?

Verkko-ostamisen helppoudesta ja suosiosta huolimatta ostoprosessi ei mene joka kerta maaliin asti. Lähes 40 % suomalaisista kertoo peruneensa aloittamansa ostotapahtuman verkossa viimeksi kuluneen 28 päivän aikana.

Ehdoton kärkisyy ostosten perumiselle on toimituskulut, ja jopa 28 % vastaajista nimesi ne verkko-oston perumisen syyksi. Verkko-ostamisen arkipäiväistyessä kuluttajien vaatimukset toimitusten hinnalle ja nopeudelle ovat kasvaneet. Samalla tilauksen kokonaishinnasta on tullut selvästi entistä merkittävämpi tekijä, ja toimituskulujen jälkeen hinnan liian suureksi arvioineiden osuus oli noussut lähes 10 % edellisvuodesta.

Verkkokauppa-Suomessa_09_Mika-sai-sinut-jattamaan-ostokset-keskenHintakriittisimpinä erottuivat miehet sekä 50–64-vuotiaat suomalaiset. Miehistä 31 % ja keski-­ikäisistä jopa 34 % kertoi kyselyssä peruuttaneensa ­ostoaikeensa liian suureksi kohonneen kokonaishinnan vuoksi. Verkko-ostamisen vakiinnuttua arkiseksi ostokanavaksi kuluttajat eivät selvästi ole enää valmiita maksamaan ekstraa tuotteiden toimituksesta.

➡️ Lue myös: Näin parannat verkkokaupan asiakaskokemusta logistiikan avulla

Seuraavaksi yleisimmät syyt tilauksen keskeyttämiseen liittyivät ongelmiin joko teknisessä toteutuksessa tai maksamisessa. Teknisiin ongelmiin kaatui 10 % tilauksista, maksamisen ongelmiin 9 %. Maksamiseen liittyy myös nelossijaa pitävä keskeytyksen syy: mieluisan maksutavan puuttuminen.

➡️ Lue myös: Näin suomalaiset maksavat verkossa 2022

Muita syitä ostosten keskeyttämiselle olivat esimerkiksi halutun toimitusvaihtoehdon puute sekä luottamukseen tai henkilötietojen rekisteröintiin liittyvät ongelmat. Verkkokauppa on luottamusbisnestä, ja siksi kauppiaan kannattaakin panostaa paitsi luotettavaan tekniseen toteutukseen, myös siihen, että käyttöehdot ja kaupan tiedot ovat helposti löydettävissä ja ajan tasalla.

Miten viime vuosien poikkeusajat ovat vaikuttaneet verkkokauppaan? Mitkä toimialat ovat kukoistaneet ja missä on ollut haasteita? Entä miten kuluttajakäytös on muuttunut? Vastaukset näihin kysymyksiin löydät kattavasta Verkkokauppa Suomessa 2022 -raportistamme.

Verkkokauppa Suomessa 2022 -raportti

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi