Paytrail

Verkkokauppa kasvu-uralle konversio-optimoinnin avulla

Saana Borgström Kirjoittanut Saana Borgström - 12.10.2016

paytrail-konversio-optimointi-webinaari.jpg

Tulos Helsingin Jaakko Knuutila (@jknuutila) kävi pari viikkoa sitten meillä pitämässä webinaarin verkkokaupan konversio-optimoinnista. Webinaarissa annettiin varsin hyvä lyhyt oppimäärä konversio-optimoinnin tavoitteista, työkaluista ja toimenpiteistä. Ja mikä parasta, tämän hyödyllisen webinaarin tallenne on nyt vapaasti katsottavissasi!

Kauppias- vai asiakaslähtöistä optimointia?

Konversio ja konversioprosentti liittyvät olennaisesti verkkokauppaan liittyvään sanastoon. Käytännössä konversioprosentilla tarkoitetaan sitä prosenttiosuutta verkkokaupan kävijöistä, jotka päätyvät tekemään ostoksen. Ymmärrettävästikin konversioprosentin suuruus - ja sen kasvattaminen konversio-optimoinnin avulla - kiinnostaa verkkokauppiaita. 

Konversio-optimointi ymmärretään usein A/B-testaamisena, jossa jonkun tietyn sivun alkuperäistä versiota testataan erilaisten variaatioversioiden kanssa. Testaamisen tavoitteena on selvittää, mikä versioista toimii parhaiten. Verkkokaupassa tämä tarkoittaisi sitä, että testaamisen avulla selvitetään, mikä versio kyseisestä sivusta tuottaa eniten myyntiä. 

Optimointi-guru Jaakko kuitenkin korostaa webinaarissaan, että konversio-optimointi on paljon muutakin kuin pelkkää A/B-testaamista, jonka tausta-ajatus on itse asiassa varsin kauppiaskeskeinen.

Sen sijaan, että selvitetään miten kauppias voi myydä enemmän, kannattaisi konversio-optimoinnilla selvittää, miksi asiakas ei osta.

Kuten mitä tahansa muutakin verkkokaupan kehittämistä, myös konversio-optimointia tulisi aina lähestyä asiakaslähtöisesti. Tällöin kauppiaan tavoitteena on saada selville,  miten hän pystyisi palvelemaan asiakkaitaan entistäkin paremmin ja sitä kautta kotiuttaa enemmän kauppoja. Tämä lähestymistavan muutos voi auttaa kauppiasta saavuttamaan paljon parempia tuloksia omassa verkkoliiketoiminnassaan.

Enemmän kauppaa samalla budjetilla

Konversio-optimointiin liittyvien toimenpiteiden avulla pyritään houkuttelemaan yhä isompaa osaa verkkokaupan kävijämassasta tekemään ostoksia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kävijöitä ohjataan tehokkaammin erilaisten tuotteiden pariin, heitä motivoidaan esimerkiksi erilaisten personoitujen alennusten avulla. Iso merkitys on myös panostuksilla verkkokaupan tuotekuvauksiin, erilaisiin luottamuselementteihin ja maksuprosessin sujuvoittamiseen. 

Konversio-optimointia varten kannattaa aina välillä lohkaista esimerkiksi markkinoinnin budjetista vaikkapa kolmen kuukauden jakso, jolloin varoja keskitetään nimenomaan konversiota parantaviin toimenpiteisiin. Kun ostavien asiakkaiden määrää saadaan kasvatettua, tulee markkinointiinkin kohdennetut eurot hyödynnettyä tehokkaammin.

Johda oma verkkokauppasi kasvu-uralle

Jaakko on ollut tekemisissa niin pienten kuin suurten suomalaisten verkkokauppojen parissa ja hän on nähnyt ihan aitiopaikalta, millaisia konversioprosentteja suomalaisissa kaupoissa tyypillisesti on. Häneltä kysytäänkin usein, mikä on hyvä konversioprosentti verkkokaupassa. Tähän hänellä on erittäin hyvä vastaus:

Hyvä konversioprosentti on parempi kuin edellisen kuukauden konversioprosentti. Tämä tarkoittaa silloin sitä, että verkkokauppa on kasvu-uralla. 

Mutta miten konversio-optimointia tehdään käytännössä ja mistä siinä kannattaa lähteä liikkeelle? Entäpä mitä dataa analytiikasta pitäisi osata etsiä ja miten voi olla varma, että testaa oikeita asioita? Näihin kysymyksiin Jaakko vastaa webinaarissaan, jonka tallenne on nyt vapaasti katsottavissasi. Otahan siis itsellesi hyvä asento ja muistiinpanovälineet esiin - luvassa on erittäin hyödyllinen 45 minuuttia. 

Lue pikaopas konversio-optimoinnista

ebook-5-cover_iso.pngMikäli konversio-optimointi on sinulle nyt erityisen ajankohtainen aihe, suosittelemme sinua lukemaan myös maksuttoman pikaoppaamme aiheeseen liittyen. Oppaasta saat käytännön vinkkejä verkkokauppasi ostopolun virittämiseen ja myynnin kasvattamiseen. Oppaaseen on haastateltu niin alan ammattilaisia kuin konversio-optimointia menestyksekkäästi tehneitä suomalaisia verkkokauppiaita. Lue maksuton opas!

Lataa nyt

Lisää luettavaa konversio-optimoinnista

Tulos Helsingin Jaakko Knuutila: näin teet konversio-optimointia verkkokaupassa oikein

Julkaisimme oppaan: konversio-optimointi verkkokaupassa

Laita ainakin nämä konversion kampittajat kuriin verkkokaupassasi!

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi