Paytrail

Verkkokaupan perustaminen ja sen 100 ja 1 vaihetta

Johannes Kumpukoski Kirjoittanut Johannes Kumpukoski - 22.4.2013

Verkkokaupan perustaminen tapahtuu vaiheissa. Kun sinulla on idea mietittynä ja myytävät tuotteet valittuna, on toteutuksen aika. Oletko ajatellut rakentaa verkkokauppasi itse vai annatko projektin ammattilaisten käsiin?

Verkkokauppoja toteuttavia yrityksiä löytyy Suomesta satoja ja verkkokauppa-alustojakin on kymmeniä. Miten valita tästä määrästä itselle sopiva ratkaisu ja toteuttaja? Entä mitä muuta kannattaa ottaa huomioon?

Tarvekartoitus

Kaikki lähtee omista tarpeista. Aluksi kannattaa tarkkaan miettiä, mitä verkkokaupaltasi haluat. Haluatko yksinkertaisen toteutuksen, jossa on helppo käyttöliittymä? Vai haluatko, että verkkokauppasi asetukset ovat erittäin monipuoliset ja että se on liitettävissä liiketoimintasi muihin järjestelmiin? Kun tämä on mietitty, on aika kontaktoida omalle projektillesi sopivia toteuttajia.

Verkkokaupan toteutustapa

Toteuttajana ammattilainen

Pyydä toteuttajilta tarjouksia heidän ratkaisuistaan. Pyydä heitä mainitsemaan tarjouksessaan verkkokauppa-alusta sekä mahdolliset ominaisuudet hintoineen. Kysy lisäksi mahdollisista maksutavoista heidän toteutuksessaan. Tekniset kumppanimme toteuttavat erilaisia verkkokauppoja ja heiltä maksujärjestelmän asentaminen onnistuu helposti.

Toteuttajana sinä itse

Jos rakennat verkkokauppasi itse, kannattaa varmistaa, että pystyt toteuttamaan kaikki haluamasi toiminnot. Valmiita verkkokauppa-alustoja on paljon ja useat alustat vaativat melko vähän koodaamista. Valmiista verkkokauppa-alustoista löytyy usein myös maksujärjestelmä valmiiksi integroituna.

Varastonhallinta, taloushallinto ja logistiikka

Useissa verkkokauppa-alustoissa on varastonhallintajärjestelmä valmiina. Mikäli verkkokaupassa myytävien tuotteiden määrät ovat jo tiedossa, kannattaa ne syöttää varastonhallintajärjestelmään. Alussa kannattaa käyttää aikaa varastosaldojen syöttämiseen, muuten koko asia saattaa unohtua ja aiheuttaa jatkossa ongelmia.

Laadukkaat tuotekuvat ja tuotteen kuvaukset houkuttelevat asiakkaita ostamaan tuotteesi. Hyvät tuotekuvaukset myös parantavat näkyvyyttäsi hakukoneissa. Tuotekuvauksessa kannattaa kertoa tuotteesta mahdollisimman paljon, ettei asiakkaalle jää mikään epäselväksi. Tämä madaltaa asiakkaan ostokynnystä.

Mieti tarvitsetko tilitoimistoa kirjanpitoasi varten, vai onko sinulla itselläsi riittävät taidot kirjanpidon tekemiseksi. Kilpailuta tilitoimistot. Kustannukset kannattaa laskea eri suuruisilla tositemäärillä.

Kilpailuta myös logistiikkapalveluiden tarjoajat. Mieti miten haluat tuotteesi toimitettavan asiakkaille ja kuinka nopeasti. Vietko tuotteen itse lähetettäväksi, vai noutaako logistiikkayritys tuotteet varastoltasi?

Maksujärjestelmä

Asiakaspalveluumme ja myyntiimme tulee usein sähköposteja ja puheluita koskien maksujärjestelmämme asentamista ja käyttöönottoa. Voit tehdä tilauksen palvelusta jo ennen kuin verkkokauppasi on valmis. Omasta aikataulustaan kannattaa kertoa myös tilauslomakkeen lisätietokentässä. Kun palvelun haluttu käyttöönottopäivä on kaikilla tiedossa, käsittelyprosessia voidaan tarvittaessa nopeuttaa. Tilauksen jälkeen sinulle soitetaan ja kerrotaan yksityiskohdat palvelusta sekä annetaan ohjeet käyttöönottoon. Käsittelyprosessi kestää muutaman arkipäivän. Myyntitiimimme (0207 181 824) sekä asiakaspalvelumme (0207 181 830) vastaa mielellään kysymyksiinne.

Näkyvyys

Älä odota, että asiakkaat löytävät verkkokauppasi, vaan markkinoi verkkokauppaasi parhaaksi näkemilläsi tavoilla. Ole läsnä verkossa ja käytä verkostojasi.

Pyri välttämään tarkan avaamispäivän ilmoittamista niin kauan, että kaikki on varmaa. Perustamisvaiheessa saattaa tulla takaiskuja ja aikataulu voi venyä. Kun verkkokauppa on avattu, jatka markkinointia aktiivisesti.

Oman kaupan lisäksi saattaa olla kannattavaa liittyä johonkin verkko-ostoskeskukseen. Tutki läpi ostoskeskukset ja kysy liittymisestä niihin.

Asiakkuuksien hoitaminen

Mieti, miten hoidat asiakkuuksia. Suunnittele asiakkuuksienhallintaa varten omat menetelmäsi tai hanki asiakkuuksienhallintajärjestelmä. Tiedota vanhoja asiakkaitasi uusista tuotteista ja tarjouksista. Mieti miten otat asiakkaidesi yhteydenotot vastaan: yhteydenottolomake verkossa? sähköposti? puhelin? Ennen kaikkea, toimi ripeästi ja vastaa asiakkaidesi yhteydenottoihin. Palvele asiakkaitasi mahdollisimman hyvin. Hyvä asiakaspalvelu saa vanhat asiakkaat palaamaan kauppaasi ja sanan kiertämään hyvästä asiakaspalvelusta.

Ja ei kun toimeen

Vaiheita on monta, mutta ei onneksi niin monta, mitä otsikossa annoin olettaa. Kaikkea ei tarvitse (eikä voi) tietää itse, mutta on hyvä ymmärtää, että kokonaisuuteen liittyy muutakin kuin verkkokauppaohjelmiston valinta. Jokaisesta vaiheesta selviää ja kysymällä saa apua.

Haluatko tutustua aiheeseen syvemmin? Lataa ilmainen oppaamme "Avaintekijät menestyvän verkkokaupan perustamisessa" ja ota ensiaskeleet menestykseen!

Lataa nyt

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi