Paytrail

Maailma ilman kivijalkaliikkeitä

Lennu Keinänen Kirjoittanut Lennu Keinänen - 7.10.2013

Kuvittele millainen maailma olisi, jos perinteisiä kauppoja ei olisi. Tähän suuntaan maailma on menossa ja vaikka monilla aloilla fyysisten liikkeiden loppumisen voisi luulla olevan mahdotonta, todellisuus lienee melko kaukana siitä.

Ruokaa jokainen hakee lähimarketista. Näin olisi helppo ajatella, mutta jo vuosikymmeniä sitten lähikaupat ovat pystyneet palvelemaan asiakkaitaan paremmin. Esimerkiksi 30 vuotta sitten lähikauppiaamme toi perheemme ostokset kotiovelle (ja tiesi paljonko maitoa viikossa menee) ja kirjasi ostokset pieneen vihkoon, jonka perusteella tilit tasattiin kerran kuukaudessa. Mitä tapahtuisikaan kotimaiselle kaupalle, jos etäruokakaupan jättiläinen Tesco päättäisi täräyttää suuren logistiikkakeskuksen keskelle Suomea, myydä huippulaatuista tuoretavaraa kotiinkuljetettuna tarjoten yhtä mukavaa palvelua? Veikkaukseni on että monelle asiakkaalle ruokakaupassa käyminen ei niin ole suurta herkkua, ettei siitä olisi valmis luopumaan ja itseasiassa noin hyvästä palvelusta oltaisiin valmiita maksamaan hieman ekstraakin.

Entäs urheiluvälineet? Monet urheiluliikkeet ovat siirtyneet enemmän vaatekaupoiksi ja esim suksista, tennismailoista ja monista muista tuoteryhmistä on tarjolla vain muutamia vaihtoehtoja. Verkkokaupat ovat puolestaan pullollaan valinnanvaraa, osto-oppaita, vertailuja, videoita ja lisäksi vielä halpoja hintoja kotiintoimitettuna. Jos paikalliset urheiluliikkeet eivät edes tarjoa tuotteita ja valikoimaa, hehän suorastaan pakottavat kuluttajat nettiostoksille. Käykääpä vaikka katsomassa millainen valikoima Saksalaisella SportConradilla on erilaisia suksia ja niihin liittyviä erikoistarvikkeita kuten nousukarvoja (käsi ylös joka edes tietää mitä noilla tehdään!).

Vaatekaupoista puheenollen, eihän niitäkään oikeasti kivijalkaliikkeinä tarvita. Nykyteknologia mahdollistaa helposti virtuaalisten mittojen antamisen verkkopalveluun ja juuri minulle sopivien vaatteiden löytämisen tai jopa teettämisen helposti ilman että tarvitsee juosta kaupoissa. Juuri itselleen mieleisiä farkkuja ja kenkiä (Left Foot Company) saa mittatilaustyönä tehtynä käymällä liikkeessä mitattavana, jonka jälkeen mallin, värin ja muiden ominaisuuksien valinta, tilaus ja maksu tehdään webissä. Miksi ihmeessä juoksisin kymmeniä kauppoja läpi kun voin saada mittatilaustavaraa omilla mitoillani suoraan vaatekaappiin toimitettuna. Toki ymmärrän että vaatteita on kiva hypistellä, joten ehkäpä kauppojen tulevaisuus onkin showroomeina, joissa on näytillä suuri valikoima erilaisia malleja, mutta vain yhtenä kokona. Näet miltä kyseinen vaatekappale näyttää livenä, mutta tuote tuleekin kotiin sovitettavaksi vaikka kahtena eri kokona ja valitset sitten kaikessa rauhassa minkä haluat pitää. Onko kenellekään muulle kerääntynyt vaatekaappiin tavaraa, joka ei sitten kotona ollutkään yhtä hyvä kuin kaupassa tuntui? Itselleni on.

Kaikki etäkauppa vaatii logistiikkaa eli tavaraa toimittavat yhtiöt ovat ilmeinen voittaja. Näiden palveluissa tarvitaan tosin vielä paljon parannusta. Toimitusaikojen valinta, toimittaminen kulloiseenkin sijaintiin halutessa ja tietysti kustannustaso ovat parannuskohteita, joihin kaipaisin muutosta. Miettikääpä miten kätevää olisi jos lähettifirman edustaja tyhjän kodin ovikellon soittamisen sijaan vaikka soittaisi hieman etukäteen ja kysyisi tuodaanko paketti kotiin, töihin vai satutko olemaan klo 17 ruokakaupan jonossa ja tavataan parkkipaikalla.

Miksi kaikki sitten ei menisi verkkoon? Toki monissa asioissa kokeilisin mielelläni tuntumaa ennen ostopäätöstä. Tätä tärkeämpänä näen kuitenkin mahdollisuuden löytää juuri se itseäni miellyttävä tuote - olipa se sitten laskettelusukset nousukarvoineen tai räätälöity läppärilaukku mieliväreissäni. Tässäpä perinteiselle kaupalle hieman haastetta. Toivoisin näkeväni kaikkien kivijalkakauppojen miettivän ihan tosissaan millä keinoilla verkosta voisi ottaa hyödyn irti. Muutos tulee varmasti. Eroja tulee siitä, kuka muutosta on tekemässä ja ketkä huomaavat maailman muuttuneen.

Lue myös:

Viisi tapaa ryövätä rahat kilpailijan verkkokaupasta

Benchmarking verkkokauppaa perustettaessa - mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

”Voiksä antaa sen mun VISAn sieltä käsilaukusta?”

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi