Maksupalvelulain uudistuksen myötä maksukortteihin liittyvä maksutapalisä poistuu. Kauppiaat eivät jatkossa enää voi vyöryttää korttiyhtiöiden transaktiomaksuja kuluttajalle. Millaisia toimenpiteitä se sinun verkkokaupallesi aiheuttaa?
EU:n uuden maksupalveludirektiivin, niin sanotun PDS2:n astuttua voimaan tammikuussa 2018, myös Suomen kansallista maksupalvelulakia uudistetaan vastaamaan direktiivin vaatimuksia. Laki tuo mukanaan monenlaisia uudistuksia, joista verkkokauppiaalle yksi merkittävimmistä on maksutapalisän poistuminen.
Jatkossa ei enää ole luvallista periä lisämaksua, kun kuluttaja käyttää maksamiseen tavallisimpia pankki- ja luottokortteja eli Visaa ja Mastercardia.
Aiemmin kauppiaat ovat suojanneet maksutapalisällä omaa katettaan vyöryttämällä korttiyhtiön veloittaman kiinteän transaktiomaksun sekä maksupalveluntarjoajan veloittaman komission suoraan kuluttajalle.
"Korttimaksujen veloituksia suitsimalla halutaan ajaa kuluttajan etua," valottaa Paytrailin pääekonomisti Kari Melender. "PSD2:ssa on ylipäätään kyse siitä, että halutaan tarjota kuluttajille edullisia ja tehokkaita maksamisen palveluita."
Maksutapalisä-ominaisuus poistui Paytrailin palvelusta
Uudistus on tuore, joten maksutapalisää saatetaan vielä periä joissakin verkkokaupoissa. Tieto vaatimusmuutoksista ei kenties ole vielä tavoittanut kaikkia, tai ehkä koko kauppiaskentässä ei vielä ole ymmärretty uudistusten implikaatioita omalle yritystoiminnalle.
Paytrail on viestinyt lakiuudistuksesta oman palvelunsa piiriin kuuluville verkkokauppiaille, ja poistanut maksutapalisä-ominaisuuden omasta palvelustaan. Toistaiseksi maksutapalisän poistaminen on kauppiaasta kiinni.
Kauppiaiden on silti mahdollista edelleen periä maksutapalisää listaamalla se manuaalisesti verkkokauppansa checkout-vaiheeseen.
Maksutapalisän voi jatkossa kerätä tuotteiden hinnassa
Kari Melenderin näkemyksen mukaan maksutapalisän poistuminen ei kosketa Paytrailin pääasiassa PK-yrityksistä koskevaa kauppiaskuntaa kovinkaan rajusti.
"Ei maksutapalisän poistuminen ole mikään isku tavalliselle verkkokauppialle. Täytyy vain ottaa kokonaisuus huomioon," sanoo Melender.
Kauppias on aiemmin voinut määritellä maksutapalisän suuruuden itse, jolloin sitä kasvattamalla on ollut mahdollista hankkia lisätuottoja. Jos on kerännyt katetta maksutapalisän kautta, uudistus saattaa kolahtaa hieman kipeämmin.
"Kauppiaan pitää laskea kate uusiksi oman business casensa kautta. Kulun voi kattaa hinnoittelemalla tuotteita hieman uudelleen tasaisesti läpi tuotevalikoiman," Melender kertoo.
Maksutapalisän poistumisella erilaiset vaikutukset eri toimialoille
"Maksutapalisän vaikutukset näkyvät vahvemmin niillä toimialoilla, jossa suuri osa tuotteista maksetaan tyypillisesti korteilla. Selkeimmin maksutapalisän poistuminen näkyy kuluttajalle todennäköisesti lentolippujen hinnassa", arvioi Melender.
Lentoyhtiöt ovat perinteisesti veloittaneet korttimaksuista surutta suuriakin lisiä. Esimerkiksi Finnairilla maksutapalisä on ollut €10 ja Ryanairilla jopa €15.
Lentoja ja matkapaketteja maksetaan paljon Visalla ja Mastercardilla, koska korttiyhtiöt tarjoavat kuluttajalle maksutapaturvaa: jos lentoyhtiö sattuu menemään konkurssiin ennen matkaa, rahat peruuntuneesta matkasta saa takaisin.
Kuluttaja vahtii verkkokauppiasta
"Toistaiseksi maksutapalisän poistaminen on kauppiaasta kiinni. Mikäli sitä joku haluaa edelleen käyttää, siihen on hankala puuttua. Todennäköisesti pankista tulee ennen pitkää yhteydenotto, tai asiakas saattaa kannella kuluttajavirastoon. Vielä en ole törmännyt selkeisiin sanktiokäytäntöihin," Melender pohtii.
Melenderin mukaan vaikuttaa epätodennäköiseltä, että korttiyhtiöt itse vahtisivat maksutapalisästä luopumista.
"Korttiyhtiöiden intresseissä tietysti on, että heidän korttiensa tarjoaminen maksuvälineenä on myös kauppiaille houkuttelevaa," analysoi Melender.
Muita PSD2:een ja maksamiseen liittyviä artikkeleja
Mobiilimaksamisen tulevaisuudennäkymiä vuoteen 2018
Mobiilimaksaminen valtaa jalansijaa globaalisti ja lokaalisti
Joko sinun mummosi maksaa mobiililla?