Paytrail

Black Friday vauhdittaa tavarakauppaa ja muuttaa maksukäyttäytymistä

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 20.11.2023

Vuoden vilkkain ostoviikko, Black Week, lähestyy. Suosittuina ostopäivinä myös kuluttajien ostokäyttäytyminen muuttuu: lasku- ja osamaksutapojen käyttö lisääntyy ja keskiostos kasvaa. Tästä artikkelista löydät lisätietoa verkkokaupan erityispiirteistä Black Weekin aikana. 

 

Black Friday vilkastuttaa erityisesti tavarakauppaa 

Verkkokaupan Black Friday on perinteisesti ollut tavarakaupan juhlaa, ja suuria myyntipiikkejä on  nähty varsinkin elektroniikka- ja vaatekaupoissa. Vuoden 2022 ehdottomasti suosituimmat ostopäivät löytyivätkin Black Friday'n lisäksi myös Black Weekin sunnuntailta sekä niitä seuraavalta Cyber Mondayltä. 

Villkaina ostopäivinä ostovolyymit kasvavat monesti merkittävästi: Vuoden 2022 Black Fridaynä tehtiin ostoksia jopa 88 % enemmän kuin vuoden muina perjantaipäivinä. Cyber Mondayllä vastaava luku oli 31 % suurempi, ja Black Weekin sunnuntain lukema 73 % suurempi. Kaikissa esimerkeissä on käytetty vertailulukuna kyseisen viikonpäivän keskimääräistä transaktiomäärää samana vuonna.vilkkaus-graaffi-1

Kuvassa päivittäiset maksumäärät vuonna 2022 – Black Friday ja Cyber Monday erottuvat selkeinä piikkeinä.

Viime vuoden Black Friday käynnistyi erittäin vilkkaasti, ja keskiostokset kipusivat paikoin jopa 60 % edellisvuoden Black Fridaytä korkeammiksi. Jopa poikkeuksellisen runsas ostopiikki heti vuorokauden alussa saattoi kertoa siitä, että kuluttajat todella odottivat tarjoustuotteiden julkaisua. 

”Vuoden 2022 Black Fridayn ensimmäinen tunti erosi merkittävästi aiemmasta sekä sitä seuraavista tunneista. Tarjoustuotteiden julkaisua oli selvästi odotettu. Samalla korkea keskiostos voi kertoa siitä, että hankintoja on haluttu keskittää suunnitelmallisesti tarjouspäivään”, sanoo Paytrailin toimitusjohtaja Markus Laurio. 

vilkaimmat maksupäivätVuosien varrella kuluttajat ovat jo oppineet odottamaan Black Fridayn ja Cyber Mondayn tarjouksia. Ehkä juuri tästä syystä viime vuoden kolme viidestä vilkkaimmasta ostopäivästä löytyi juuri marraskuulta. 

 

Ostosesongit näkyvät myös maksukäyttäytymisessä 

Suomalaiset kuluttajat suosivat perinteisesti verkkopankkia maksamisessa, ja kaikkia Paytrailin kauppiaita tarkasteltaessa vuonna 2022 jopa 58 % verkkomaksuista tehtiin verkkopankin kautta. Toiselle sijalle kiri MobilePay 24 %:n osuudella, ja kolmannelle sijalle ylsi korttimaksu 8 %:n osuudella. 

Loppuvuoden ostopiikit tuovat kuitenkin muutoksia myös maksutapojen käyttöön. Viime vuonna lasku- ja osamaksupalveluilla maksaminen oli kasvussa erityisesti Black Weekin ja joulusesongin aikana: esimerkiksi vuoden 2022 marraskuussa lasku- ja osamaksupalveluilla tehtiin 93 % enemmän maksuja kuin lokakuussa. 

laskun käyttö kuukaudet

Kuvassa lasku- ja osamaksutapojen transaktiomäärät kuukausitasolla vuonna 2022.

Lasku- ja osamaksupalveluiden suosimiselle on useita syitä: Osa kuluttajista haluaa jaksottaa isojen hankintojen maksueriä pidemmälle ajalle ja saada joustoa talouteensa. Osa puolestaan saattaa kokea, että varsinkin itselle uudessa verkkokaupassa on turvallisempaa tehdä ostos siten, että maksaa sen vasta toimituksen jälkeen.

Maksumieltymyksiä on yhtä monta kuin kuluttajia, ja varsinkin suurten kävijäpiikkien aikana kannattaa varmistaa, että oman verkkokaupan maksutapavalikoima on tarpeeksi monipuolinen. Kattava maksutapavalikoima varmistaa, että kuluttajat löytävät itselleen sopivimman vaihtoehdon, ja samalla se voi jopa parantaa verkkokaupan konversiota

 

Varaudu Black Fridayn ruuhkapiikkiin 

Kuluttajille tärkeitä seikkoja maksamisessa ovat turvallisuus, nopeus ja helppous – ja näitä ohjenuoria kannattaa noudattaa verkkokaupan toiminnoissa muutenkin. Ennen loppuvuoden ostosesonkia on hyvä tarkastaa maksutapavalikoiman lisäksi myös se, että verkkokauppa kestää kävijäpiikit ja että tuote- ja tarjoustiedot ovat ajantasaisia. Jos tavoitteenasi on hokutella kauppaasi uusia asiakkaita Black Week –tarjouksilla, tarkasta myös, että mainontasi toimii optimaalisella tavalla

Haluatko tietää lisää suomalaisten ostokäyttäytymisestä tai siitä, mitä kuluttajat ostavat verkosta? Tutustu maksuttomaan Verkkokauppa Suomessa -raporttiimme, josta löydät kattavasti tietoa verkkokaupan eri toimialojen tilanteesta sekä kuluttajien ostokäyttäytymisestä.

verkkokauppa-suomessa-2023-kansi

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi