Paytrail

10 tyypillisintä virhettä verkkokaupoissa – huomioi jo verkkokaupan perustamisvaiheessa

Jarkko Leinonen Kirjoittanut Jarkko Leinonen - 16.2.2021

Asiakasystävällisiä ja menestyneitä verkkokauppoja yhdistävät monet eri tekijät. Vaikka verkkokauppa olisi visuaalisesti vetoava ja sisällöllisesti kiinnostava, voi myynti silti sakata. Verkkokauppojen haasteet voivat estää myynnin onnistumisen. Alla löydät 10 tyypillisintä verkkokauppojen virhettä ja vinkkejä niiden ratkomiseksi.

10 tyypillisintä virhettä verkkokaupoissa - verkkokaupan perustaminen virheet

1. Verkkokaupalla ei ole henkilöä, joka vastaisi liiketoiminnasta

Mikäli verkkokaupasta vastaava henkilö puuttuu, ei verkkokauppa saa ansaitsemaansa huomiota, eikä liikevaihto välttämättä kasva.

Erityisesti aloittelevan verkkokaupan voi olla vaikeaa osoittaa yhtä henkilöä verkkokaupasta vastaamaan tai kynnys ulkoistaa osa verkkokaupan toiminnasta – kuten chat-palvelu – on kustannusten vuoksi korkea. Verkkokaupan kehittämiseen ja perusasioiden hoitamiseen kannattaa kuitenkin valita siitä vastaava henkilö, jotta verkkokauppa pyörii mahdollisimman sujuvasti.

2. Verkkokauppa ei käytä tunnettuja toimijoita

Verkkokaupat käyttävät yhteistyökumppaneita esimerkiksi itse alustassa (Shopify, WooCommerce, MyCashflow jne), verkkokaupan tietoturvassa, maksupalveluissa ja logistiikassa. Tunnetut toimijat takaavat jatkuvuuden, päivitysten toimivuuden ja verkkokaupan turvallisuuden.

3. Verkkokaupan asiakkaalle ei välity tunnetilaa

Yrityksen tarinan merkitys korostuu yhä enemmän nykypäivän verkkokaupoissa. Asiakkaita kiinnostavat myös tuotteiden alkuperä sekä itse yrittäjät.

Onnistuneilla verkkokaupoilla on jokin tekijä, joka erottaa ne muista. Monet ostopäätökset tehdään verkkokaupasta välittyvän kuvan tai tunnetilan perusteella.

4. Verkkokauppaa perustettaessa keskitytään liikaa yksityiskohtiin

Erityisesti moni aloitteleva verkkokauppa keskittyy verkkokaupan sisällön, kuten itse tuote- tai palvelukuvausten viilaamiseen ja visuaalisen ilmeen kehittämiseen. Vaikka nämä ovatkin tärkeitä, kannattaa aluksi keskittyä kokonaisuuteen ja sen toimivuuteen sekä siihen, että asiakkaita houkutellaan verkkokauppaan. Tämän jälkeen on aika perehtyä yksityiskohtiin.

5. Analytiikkaan ja datajohtamiseen ei käytetä resursseja.

Moni verkkokauppa ei lopulta tunne asiakkaidensa tarpeita – asia, joka on kriittinen osa verkkokaupan kehittämistä.

Yrityksen kannattaa kerätä tietoa asiakkaista, ja esimerkiksi Google Analytics on tähän oiva perustyökalu. Alkuvaiheessa analytiikka näyttää todennäköisesti pieniä lukuja, joista ei voi tehdä laajoja johtopäätöksiä.Kun yrityksen myynti nousee – erityisesti jos se tapahtuu yhtäkkiä – on verkkokaupan tiedettävä mistä myynnin kasvu johtuu.

6. Verkkokaupassa ei ole kohdemarkkinoinnin tai segmenttien vaatimia maksutapoja

Eri kuluttajaryhmät käyttävät erilaisia maksutapoja. Moni suomalainen kuluttaja suosii verkkopankkimaksuja, osa puolestaan haluaa maksaa luottokortilla sen mahdollistaman vakuutuksen vuoksi. Yhä useampi nuori maksaa MobilePaylla, kansainväliset asiakkaat voivat suosia PayPal-vaihtoehtoa. Verkkokaupassa kannattaa olla sen erilaisia asiakkaita miellyttävät maksuvaihtoehdot.

7. Prosessien AB-testausta ei tehdä riittävästi

Verkkokaupan ostoprosessin sujuvuutta kannattaa testata jatkuvasti. Asiakkaalle on tärkeää, että ostokokemus on helppo ja sujuva. AB-testausta on tehtävä ennen verkkokaupan lanseerausta, mutta testausta kannattaa jatkaa tasaisin väliajoin.

8. Verkkokauppa kontrolloi asiakasta liikaa tilausprosessissa

”Rekisteröidy tilauksen tekemiseksi”. ”Hyväksymällä ehtomme vastaanotat uutiskirjeemme”.

Verkkokaupoilla on monia tapoja kerätä tietoa asiakkaistaan. Rekisteröityminen tilauksen tekemiseksi kumpuaa suurilta yhtiöiltä, jotka kilpailevat ennen kaikkea tuotteen hinnalla. Asiakas voi kuitenkin helposti vaihtaa verkkokauppaa, jos tilauksen tekemiseen vaaditaan monta eri askelta – tai tilausta ei esimerkiksi ole mahdollista toteuttaa rekisteröitymättä. Verkkokauppiaan kannattaa harkita, mitä asiakkaalta vaaditaan tilauksen tekemiseksi.

9. Jo ostaneille asiakkaille ei kohdenneta uudelleenmarkkinointia

Kerran tai useamman tilanneet asiakkaat ovat yritykselle kullanarvoisia. Olemassa olevia asiakkaita kannattaa ehdottomasti sitouttaa kohdennetulla markkinoinnilla ja mahdollisilla kampanjoilla, jotta asiakkaat palaavat verkkokauppaan.

10. Prosessit eivät ole riittävän nopeita ja skaalautuvia

Verkkokaupan eri tuotteiden ja valikoiden kuuluu näkyä verkkokaupan sivustolla samassa koossa ja samalla tyylillä. Eri sivujen latausaikojen ei pitäisi poiketa merkittävästi toisistaan. Skaalautuvuus on haaste monille verkkokaupoille, ja kauppiaiden kannattaakin aina varmistaa, että verkkokaupan prosessit toimivat ja sivut skaalautuvat oikein sekä desktop- että mobiililaitteilla.

New Call-to-action

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi