Paytrail

Jalmari verkkokauppiaana #15: YouTube verkkokaupan markkinointikanavana

Saana Borgström Kirjoittanut Saana Borgström - 11.11.2016

Miten verkkokauppa voi hyödyntää Youtubea markkinoinnissaan?

Suomen suosituimpien vlogaajien kanssa yhteistyötä tekevä Hanna Liimatainen Siliä Oy:sta piti Jalmarille henkilökohtaisen konsultoinnin videoiden ja YouTube-sisältöjen käyttöön liittyen. Konsultoinnin tavoitteena oli paitsi innostaa Jalmaria videoiden tehotuotantoon, antaa myös vinkkejä siihen, miten videot saadaan tukemaan verkkokaupan liiketoimintaa. Tähän artikkeliin on koostettu konsultoinnin parhaat palat. 

Vuonna 2019 yli 80 % internetin sisällöistä on liikkuvaa kuvaa

Videoiden käyttö on vahvassa kasvussa eikä kyse ole pelkästään niiden viihdekäytöstä. Tälläkin hetkellä YouTube on merkittävä hakukone Googlen ohella.

Vaikka YouTube ei ehkä olekaan mikään valtamedia meille yli 30-vuotiaille niin samaa ei voi sanoa nuorten ja nuorten aikuisten osalta: ebrandin tekemän tutkimuksen mukaan 13-29-vuotiaista nuorista jopa 85 % käyttää YouTubea.

Viimeiset kolme vuotta Tubeconia tuottamassa olleen Hannan mukaan kukaan yli 20-vuotias ei tällä hetkellä osaa käyttää YouTubea luontevasti vaan aikuiselle yleisölle videosisällöt tulee "tarjoilla" heille sopivalla tavalla. 

Kenelle teet videoita ja miksi?

Ennen ensimmäistäkään videota verkkokauppiaan tulee tehdä itselleen selväksi, kenelle videoita tehdään ja miksi. Satunnaisten kissavideoiden lisääminen on sinänsä ihan ok, mutta niillä harvemmin on varsinaista liiketoiminnallista hyötyä. Kohderyhmän määrityksen avulla kauppiaan on helpompi tuottaa juuri omaa kohderyhmää kiinnostavaa sisältöä ja löytää oikeat kanavat videoiden jakeluun. 

Mieti siis ketkä ovat sinun asiakkaitasi. Millaisissa arjen hetkissä sinä ja sinun tuotteesi olette läsnä heidän arjessaan? Mitä he haluavat tietää tai minkä ongelman he haluavat ratkaista?

Pureudu näihin asioihin omissa videoissasi ja tee se omalla ainutlaatuisella tyylilläsi.

Jos sinulla ei ole suoraan vastausta edellä mainittuihin kysymyksiin, älä ala arvailemaan vaan kysy niitä suoraan omilta asiakkailtasi. Toteuta pieni markkinointitutkimus vaikkapa puhelimitse: soita 5-10 asiakkaallesi ja tiedustele millaiset aiheet heitä kiinnostaa ja missä somekanavissa he viettävät aikaansa. Simple as that! 

Hahmota itsellesi sisältöstrategia

Seuraava askel on luoda omalle videotuotannolle vaikka aika karkeakin sisältöstrategia, joka toimii yleistason suunnitelmana ja suunnannäyttäjänä. Vastaamalla seuraaviin kysymyksiin, on videotuotantoa huomattavasti helpompi alkaa toteuttaa käytännössä:

  • Keitä videoilla tavoitellaan?
  • Mitä aiheita videoissa käsitellään?
  • Mitä tehdään itse?
  • Mitä ostetaan ulkoa?
  • Kuinka usein julkaistaan?
  • Missä kanavissa jaetaan?

Ratkaise ajankäytön haasteet - tee itsellesi julkaisusuunnitelma

Kokemattomalle videotuottajalle yhdenkin videon tekoon voi vierähtää useita tunteja. Tästä syystä videotuotannon aloittanut verkkokauppias ei voi vain jäädä odottelemaan ylimääräisiä vapaahetkiä vaan hänen on budjetoitava riittävä määrä kalenteriaikaa videoiden tekemiseen. Muuten videot varmasti jäävät tekemättä.

Ajankäytön haasteiden ratkaisussa auttaa selkeä viikoittainen julkaisusuunnitelma, jonka toteutukseen kauppias myös sitoutuu. Itse videotuotannollekin kannattaa luoda jokin itselle sopiva päivärutiini: maanantaina suunnitelma, tiistaina kuvaus, keskiviikkona editointi ja torstaina jakelu. 

Kiinnitä kuukausitason julkaisusuunnitelma näkyvälle paikalle omaan toimistoosi - ja toteuta se!

Sekin kannattaa muistaa, että kaikkea videosisältöä ei välttämättä tarvitse tuottaa itse. Yhteistyö omalle kohderyhmälle tärkeiden vaikuttajien kanssa voi myös olla hyvä keino saada lisää videomateriaalia tukemaan omaa liiketoimintaa. Vaikuttajamarkkinointiin liittyen kannattaa muuten tsekata Ping Helsinki -ryhmä Facebookista. 

Hyödynnä eri videomuotoja monipuolisesti

Verkkokauppa pystyy hyödyntämään omaa YouTube-kanavaansa monin eri keinoin. Tuote-esittelyt eivät suinkaan ole ainoa videomuoto, jota omalle kanavalleen kannattaa tuutata.

Verkkokaupan kanavalla kannattaakin hyödyntää esimerkiksi verkkokauppiaan arjesta kertovaa vlogia, haastatteluita, tuotetestauksia ja erilaisia how to -videoita. Vain mielikuvitus (ja toki toisinaan myös aika) on rajana! 

Kohderyhmä olennaisesti vaikuttaa siihen, mikä videomuoto toimii parhaiten ja kokeilemalla se myös selviää. Videosisältöjä ei myöskään kannata ajatella ainoastaan YouTuben kautta. Nykyään myös erilaiset Live- ja 360-videot ovat erityisen suosittuja.  

Rakenna sisällöille polku ja ohjaa asiakasta siinä eteenpäin

Verkkokaupan videotuotannon tavoite on saada lisää ihmisiä oman vaikutuksen piiriin ja ennen kaikkea saada lisää kävijöitä omaan verkkokauppaan. Tästä syystä kauppiaan on tärkeää ymmärtää miten asiakkaan polku videoiden parissa etenee ja systemaattisesti ohjata heitä tällä polulla eteenpäin.

Ensimmäinen kontaktipiste voi esimerkiksi olla Facebookissa, jossa julkaistu/markkinoitu videoklippi ohjaa asiakkaan ensin verkkokaupan YouTube-kanavalle. YouTubessa hän puolestaan katsoo koko videon, josta hänet luontevasti ohjataan itse verkkokauppaan. Ideaalitilanteessa verkkokaupasta pääsee myös sujuvasti takaisin joko YouTubeen tai Facebookiin - tai johonkin muuhun kanavaan, josta hän alunperin polulle lähtikin. 

YouTuben videoissa kannattaa ehdottomasti hyödyntää kortit, annotaatiot ja esittelytekstit. Ne ovat olennainen osa videoiden optimointia, mutta niiden avulla myös pystytään tehokkaasti ohjaamaan asiakkaita sisältöpolulla eteenpäin. 

Muistathan muuten lisätä Facebookin videoklippeihin tekstitykset, sillä Facebookin feedissä eteentulevat videot useimmiten katsotaan ilman ääniä. Kaikkea puhetta ei tarvitse tekstittää, mutta klipissä olevat ydinviestit tulee ehdottomasti lisätä videoon myös tekstimuodossa. Tekstitysten käytöstä katso esimerkkiä vaikkapa YleKioskin Facebook-sivulta

Varmista riittävän tasokas kuvan- ja äänenlaatu

Verkkokaupan omalle YouTube-kanavalle tuotetut videot voivat hyvin olla kauppiaan omaa käsialaa, kunhan videot ovat katsojalleen helposti kulutettavissa. Kuva ei saa siis heilua tai täristä liikaa eikä äänen tason tulisi vaihdella videon aikana.

Sekin kannattaa muistaa, että harva meistä on seppä syntyessään. Ensimmäiset videot usein ovat aika kamalia jälkeenpäin katsottuna. Muutaman ensimmäisen videon jälkeen on kuitenkin helpompi hahmottaa, millaiset taustat, kuvakulmat, mikrofonin etäisyys, leikkaukset jne. toimivat parhaiten. 

Muista panostaa videoiden jakeluun!

Kun uusi video on sitten viimein saatu ladattua sinne omalle YouTube-kanavalle, on aika aloittaa sen jakaminen muihin kanaviin. Videon laittaminen pelkästään YouTubeen ei riitä ja toisinaan jakelua voi olla tarpeen tukea myös maksetun mainonnan avulla.

Hyödynnä kaikki verkkokaupallasi olevat somekanavat videoiden jakelussa, jaa jokaista videota systemaattisesti äläkä pelkää viestin toistamista.
Pyydä myös muita ihmisiä (alussa = kaikkia omia tuttujasi) jakamaan videoitasi eteenpäin. Tällä tavalla saat pikku hiljaa kerrytettyä sitä vakiokatsojien massaa omille videoillesi ja/tai tykkäyksiä omalle Facebook-kanavallesi. 

Suomalaista yleisöä pitää muuten muistaa kehottaa videon katsomiseen ja sen kommentointiin. "Hei katsopas tästä mun uusin video" tai "Millaisia kokemuksia sulla itselläsi on aiheesta, laitahan kommenttia". Tämä on asia, joka helposti unohtuu.

Oma Facebook-kanava saattaa lopulta olla paras paikka käydä videon herättämää keskustelua ja kauppiaan on sitten syytä olla tässä keskustelussa läsnä ja mukana!

Älä jaa videoitasi ja sen jälkeen pistä päätäsi piiloon.

Videoiden avulla sinulla on mahdollista saada luotua keskusteluyhteys omiin asiakkaisiisi ja riittävän pitkäjänteisen työn jälkeen sinun on mahdollista päästä siihen asemaan, että he tulevat ensimmäisenä kysymään sinulta tuotteisiisi tai alaasi liittyviä kysymyksiä. 

Katso Jalmarin omat kohokohdat YouTube -konsultoinnista

Jalmari taisi olla ihan yhtä liekeissään Hannan konsultoinnista kuin minäkin. :) Mitkä asiat jäivät Jalmarille jäivät mieleen verkkokaupan YouTube-markkinointiin liittyen? Katso alla oleva video niin saat tietää!

Boostaa verkkokauppasi myyntiä somessa

Costo-logo.pngMiten suomalainen vaatemerkki Costo hyödyntää somekanaviaan yhteisön keräämiseen ja verkkokaupan tuotteiden myyntiin?

Katso webinaaritallenne, jossa Coston Riku Luukkonen ja Anders Bengs kertovat toimivista myyntitaktiikoistaan ja jakavat vinkkejä kuinka verkkokaupan myyntiä boostataan somessa. 

Katso tallenne

Lue myös

Videot verkkokaupan markkinoinnissa

Luo myyntiä lisäävä ostajan opas verkkokauppaasi, kerromme miten

Verkkokauppa kasvu-uralle konversio-optimoinnin avulla

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi