Paytrail

Digitaalisten tuotteiden verotus ulkomaille myytäessä

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 7.8.2018

Netfixin, Amazon Kindlen sekä miljoonien mobiilipelien ja applikaatioiden ilmestyminen kuluttajamarkkinoille kuluneen vuosikymmenen aikana on herättänyt lähes kaikki valtiot siihen, että verotuottoja saa kerättyä jopa sadoilla miljardeilla kun aloitetaan digitaalisten tuotteiden verotus.

Digitaalisten tuotteiden verotus on yleistynyt vasta viimevuosina ja se poikkeaa melkoisesti fyysisten tuotteiden etämyynnistä.

Edustamani yritys Xtrem Global on keskittynyt fyysisten tuotteiden kansainväliseen kauppaan, mutta henkilökohtaisesti olen auttanut muutamaa kirjailijaa Amazon kirjajulkaisussa sekä tutustunut digitaalisten tuotteiden kansainväliseen verotukseen.

Verotus on aina hankalaa, varsinkin kun mukana on useita maita joiden standardien mukaan tulee toimia. Alla pähkinänkuoressa, kuinka muutamissa keskeisissä maissa verokohtelu toimii, kun kyseessä on e-kirjat, pelit, elokuvat, musiikki tai muut digitaalisessa muodossa myytävät tuotteet.

Euroopan Unioni

Toisin kuin fyysisten tuotteiden myynnissä, jossa tiettymäärä myyntiä tulee saavuttaa ennen kuin ALV-rekisteröinti vaaditaan, digitaalisten tuotteiden kohdalla myyjän tulee heti ensimmäisestä kaupasta lähtien periä myyntimaan arvonlisävero kuluttajalta ja tilittää verot myyntimaan veroviranomaisille. Myyjän tulee joko käyttää Arvonlisäveron erityisjärjestelmää tai rekisteröityä kuhunkin maahan johon digitaalisten tuotteiden myyntiä harjoitetaan.

Pohjois-Amerikka

Yhdysvallat ja Kanada ovat merkittäviä kohdemarkkinoita mikäli sisältö on englanniksi. Kummassakaan Pohjois-Amerikan maassa digitaalisista tuotteista ei kanneta myyntiveroa tai GST:tä (Goods and Services tax), joten myyjä voi myydä e-kirjoja ja pelejä Pohjois-Amerikassa verovapaasti.

Australia

Australia on neljänneksi suurin englanninkielinen markkina. Samoin kuin fyysisten tuotteiden verkkokaupassa, myös digitaalisista tuotteista pitää veloittaa 10% GST kuluttajilta, kun myynti ylittää 75000 Australian dollaria (noin 45500 €).

Japani

Japanissa digitaalista tuotteista tulee periä Consuption Tax 8 % kun myynti ylittää 10 miljoonaa Japanin Jeniä (noin 76500 €).

Norja

Kun digitaalisten tuotteiden myynti Norjaan 50000 Norjan kruunua eli noin 5200 €, tulee myös norjalaisilta kuluttajilta veloittaa 25% arvonlisävero.

Venäjä

Jos olet aikeissa luoda esimerkiksi digitaalisen lastenkirjan Venäjän markkinoille, olet verovelvollinen Venäjällä ilman alarajaa, jolloin veloitat kuluttajalta 18% veron ja tilität sen Venäjän verottajalle.

Avalaran sivuilta löytyy mielenkiintoinen listaus veroprosenteista ja ALV-velvolliseksi rekisteröitymisen kynnyksistä eri maissa.

Kuinka digitaalisten tuotteiden verotus on mahdollisimman kustannustehokasta ja saumatonta?

Osa EU:n ulkopuolisista markkinoista ovat kiinnostavia markkinoita Suomalaisille, joihin myös tehdään lokalisaatio työtä unohtaen maan verotus, joka kohdistuu digitaalisiin tuotteisiin. Esimerkiksi Venäjän verottajan kanssa asiointi voi olla monin verroin haasteellisempaa, kuin itse myynti Venäjälle. Tästä syystä oikeat partnerit on syytä kartoittaa jo ennen maksullisen digitaalisen tuotteen lokalisointityötä, sillä verokuvioiden hallinta voi muodostaa merkittävimmän pullonkaulan markkina penetraation onnistumiselle.

Voin vilpittömästi suositella partneriamme juuri New Yorkin pörssiin listattua Avalaraa, joka matalalla kustannuksella huolehtii ALV-rekisteröinnistä ja ALV-palautuksista kaikkialla maailmassa.

Kirjoittaja:

Pasi PietarinenPasi_Pietarinen

Chief Executive Officer

Xtrem Global Ltd

Pasi on kansainvälisen verkkokaupan alusta ratkaisuja sekä logistiikka palveluja tarjoavan Xtrem Globalin perustaja sekä toimitusjohtaja. Xtrem Globalin tarkoitus on tehdä kansainvälinen kauppa sekä kauppiaille, että kuluttajille helpoksi.  www.xtremglobal.com

 

Muuta kiinnostavaa luettavaa verkkokaupan verotuksesta ja kansainvälistymisestä:

Rajat ylittävän verkkokaupan verotus

Miten aloittaa verkkokaupan myynti yli rajojen?

Kuka tahansa voi olla globaali verkkokauppias

paytrail-icon Verkkokauppaa yli rajojen