Paytrail

1,8 miljoonaa tahkonneen Maxikarkin tavoite tuplata myynti 2019

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 8.1.2019

2018 oli Suomen Maxikarkille ensimmäinen kokonainen vuosi. "Vuosi meni kyllä yli odotusten. Ajateltiin, että jos tehtäisiin miljoona niin se olisi hyvä, mutta teimmekin 1,8 miljoonaa", kertoo Maxikarkin Matias Toukonen.

Ketteryys ja kevyt rakenne mahdollistavat nopean toiminnan

Profile_MTMaxikarkin taustalla on vuonna 2015 lanseerattu, Ruotsin NGM pörssiin noteerattu Net Trading Group AB joka myy herkkuja Norjalaisille. Norjassa hintataso on korkeampi, joten limsan, karkkien ja snacksien myyminen Ruotsin varastolta mahdollisti tuotteiden tarjoamisen norjalaisille kuluttajille edulliseen hintaan. 2017 emoyhtiö oli yhteydessä Matiakseen ja siitä alkoikin Suomen Maxikarkin Suomen valloitus.

"Lokakuussa 2017 lanseerattiin. Sitä edellinen kesä kului rakentamisessa ja yhteistyökumppaneiden hankkimisessa, IT ja hakukonemarkkinointi aluksi ulkoistettiin, maksuihin ja logistiikkaan hankittiin kumppanit (Paytrail ja Åland Post), mutta muuten olin alussa yksin." Viime syksynä Suomen tiimiin otettiin toinenkin jäsen, mutta muuten Maxikarkki on pyrkinyt ulkoistamaan palveluita. "Rintama muuttuu tosi nopeasti ja meidän pitää pystyä reagoimaan siihen. Vahvuutemme onkin pieni, nopeatempoinen ja ketterä tiimi. Päätösten tekeminen ja toimintavalmius on meillä ihan eri luokkaa, kuin isommissa yrityksissä. Emoyhtiöltä isotkin päätökset saa noin tunnissa. Kevyen rakenteen ansiosta myös kiinteät kulut ovat erittäin pienet, mikä taas mahdollistaa edullisen hintatason."

Kasvua myös B2B-puolelta

Tänä vuonna Maxikarkki tähtää myynnin tuplaamiseen. Tähän tähdätään kuluttajaystävällisyydellä, verkkokaupan käytettävyyden kehittämisellä, B2B-kaupan avaamisella sekä mahdollisesti kansainvälistymällä.

Maxikarkki on alunperin suunnattu kuluttajille. Yllätyksenä onkin tullut kova kysyntä yrityspuolelta: "Yritysten HR-osastot, leffateatterit, torimyyjät yms. ovat olleet meihin yhteydessä. Tämä on yllättänyt meidät täysin, sillä alalla on pari isoa tukkuria olemassa. Ilmeisesti iso valikoima kapeassa segmentissä, hinta ja tilauksen helppous ovat tärkeitä." Maxikarkki avaakin B2B-verkkokaupan tammikuun aikana.

Tämä  lisäksi Maxikarkki kartoittaa Viron markkinoita: "Suomalaiset ovat mieltäneet bisneksen liian usein niin, että vaihdellaan rahaa suomalaiselta toiselle. Tämä ei riitä. Rahaa pitäisi tuoda ulkomailta Suomeen. Viron markkinat ovat kiinnostavat, verkkokauppa on siellä uutta vaikka yhteiskunta on jo hyvin digitalisoitunut."

Suomalaiset ovat mieltäneet bisneksen liian usein niin, että vaihdellaan rahaa suomalaiselta toiselle. Tämä ei riitä. Rahaa pitäisi tuoda ulkomailta Suomeen.

5 syytä Maxikarkin kovalle kasvulle

  1. Asiakas on aidosti keskiössä kaikessa tekemisessä. "Kuuntelemme jokaista asiakasta joka on meihin yhteydessä, täydennämme tuotevalikoimaa toiveiden perusteella ja palautteisiin vastataan muokkaamalla toimintoja tai sivustoa, juttelemme asiakkaiden kanssa sosiaalisessa mediassa. Asiakaskeskeisyys on kaiken perusta."
  2. Laaja valikoima ja hyvät hinnat
  3. Hyvät kumppanit "Hyvin toimiva logistiikka on verkkokaupalle elintärkeä juttu. Åland Post hoitaa ihan kaiken muun paitsi sisäänostot. Ennen klo 19 tehdyt tilaukset lähtevät liikkeelle samana päivänä ja toimitusaika on 2-3 päivää. Maksaminen on toinen huipputärkeää asia, joten hyvät kumppanit tarvitaan."
  4. Ketteryys ja kokeilukulttuuri. "Me kokeillaan paljon ja avoimesti uusia juttuja. Osa kokeiluista toimii ja osa ei, mutta mikään ei ole itsestäänselvää, pitää uskaltaa kokeilla."
  5. Perusjutut kunnossa. "Asiakaspalvelun, valikoiman, hintojen ja itse sivuston pitää olla kunnossa." 

Kiinnostaako yrittäjyys verkossa?

Tutustu verkkoliiketoiminnan suunnittelemiseen Lean Canvas -mallin avulla. Oppaan avulla saat hyvät lähtökohdat verkkoliiketoiminnan suunnitteluun!

New Call-to-action

Muita verkkokauppiaiden haastatteluja

Kaalimadon Kimmo Nicklen - Ei saa tuudittautua ajatukseen, että jotain olisi jo voitettu

Puuvirrat: maaseudulla hyvät mahdollisuudet verkkoliiketoimintaan

Papu Designin kasvun salaisuus rohkeus ja ihmiset

paytrail-icon Verkkokauppatarinoita